Press "Enter" to skip to content

Ziua Universală a Iei, sărbătorită la Londra

APDA, 28 iunie 2018 – Cu prilejul deplasării în Marea Britanie, în contextul Galei „100 pentru Centenar”, luni, 25 iunie a.c., ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a participat la un eveniment care a marcat Ziua Universală a Iei, celebrată în Londra. Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român la Londra în parteneriat cu Ambasada României şi asociaţia Romanian Women in the UK. Expoziția din Galeria Brâncuși a inclus vernisajul unei expoziţii de artă textilă tradițională, urmat de un concert de muzică românească.

„Celebrăm și în acest an Ziua Universală a Iei, drept un simbol al unicității și creativității spațiului românesc. Frumusețea iei noastre, complexitatea motivelor folosite, poveștile și istoriile cusute pe pânza ei fină a impresionat o lumea întreagă, fiind un prilej de inspirație pentru scriitori, artiști plastici, creatori de modă români și străini. Iată că astăzi vorbim despre ie ca despre un brand de țară. În acest sens, aș vrea să le mulțumesc tuturor românilor de pretutindeni care au grijă să simtă și trăiască românește în afara granițelor și care se identifică cu minunata tradiție a portului popular. Implicarea și proiectele dumneavoastră reflectă forța spiritului românesc, în acest An Centenar, sau cum îmi place mie să-l numesc, Anul Centenar al Românilor de Pretutindeni. Sincere felicitări și hai RomânIE! ”, a declarat ministrul Intotero.

Evenimentul s-a încheiat cu un concert susţinut de DJ Nico de Transilvania şi Monica Madaş (aka Monooka), două muziciene de origine română stabilite în Marea Britanie.