Press "Enter" to skip to content

Ziua Universală a Iei 2018 la Roma

APDA, 27 iunie 2018 – Duminică, 24 iunie 2018, Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania in Roma, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, Primăria Municipiului București prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție și Ambasada României în Republica Italiană, în parteneriat cu Bibliotecile Romei, Asociația Culturală Româno-Italiană PROPATRIA din Roma și Liga Studenților Români din Străinătate – Filiala Italia, au organizat o serie de evenimente menite a celebra Centenarul Marii Uniri și Ziua Universală a Iei 2018, sub patronajul Primăriei Orașului Roma.

Astfel, un public numeros a vizitat Accademia di Romania din Roma pentru a cunoaște arta meșteșugului românesc, prin participarea la atelierele de olărit și țesut susținute de meșteri populare. De asemenea, în cursul aceleiași zile a fost inaugurată expoziția ”Feminitate și împodobire” și a fost prezentată emisiunea de mărci poștale ”Ia românească, unitate în spirit” realizată de Romfilatelia. Ulterior, Orchestra Națională ”Valahia” din București, dirijată de Marius Zorilă, solistă Lavinia Goște, a prezentat publicului un repertoriu format din piese populare provenind din toate regiunile țării.

Informații suplimentare:

Expoziția “Feminitate și împodobire”, din colecțiile Muzeului Național al Satului“Dimitrie Gusti”, aduce în prim plan femeia şi scoate în evidenţă faptul că, preocupată fiind întotdeauna de frumos, a acordat o atenţie deosebită vestimentaţiei, pieptănăturii, podoabelor, gătelii în general. Creativitatea şi grija cu care femeia îşi împodobea casa şi pe ea însăşi, reies din frumuseţea şi originalitatea pieselor expuse. Ornamentica bogată, armonia cromatică a ansamblurilor vestimentare, compuse în manieră autentică, sunt completate de marea varietate a pieptănăturilor, gătelilor capului şi podoabelor, specifice fiecărei zone. Expoziţia prezintă o selecţie a celor mai frumoase şi reprezentative obiecte de patrimoniu din colecţiile Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti: costume populare femeieşti din cele mai reprezentative zone etnografice ale ţării, costume femeieşti ale minorităţilor, învelitori de cap, pălării, marame, chindee, cepse, năframe, pomeselnice, câteva piese destinate amenajării interiorului casei, ţesături, mobilier pictat şi podoabe.

Expoziția, realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român, va putea fi vizitată în Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti 110 – Roma) până pe 24 iulie 2018, de marţi până duminică, în intervalul orar 10:00‒13:00 și 15:00‒18:00. Intrarea este liberă.

Andi Rădiu