Press "Enter" to skip to content

Ziua Culturii Naționale 2018 la Roma, concertul “Romanian Fantasy: 100 de ani de muzică românească”

APDA, 16 ianuarie 2018 – La 14 ianuarie 2018, s-a desfășurat la Conservatorul de Muzică ”Santa Cecilia” din Roma concertul  “Romanian Fantasy: 100 de ani de muzică românească”, organizat cu prilejul Zilei Culturii Naționale de către Accademia di Romania a Roma, Ambasada României în Republica Italiană, Conservatorul de Muzică “Santa Cecilia” din Roma, în parteneriat cu Asociația Culturală Propatria și cu Radio România.

Au luat cuvântul ambasadorul României în Italia, George Bologan, directorul Accademia di Romania, prof. Rudolf Dinu și directorul Conservatorului de Muzică ”Santa Cecilia”, prof. Roberto Giuliani.

Flautistul Matei Ioachimescu și pianista Mara Dobrescu au interpretat cu măiestrie, în fața unui public format din reprezentanți ai mediului diplomatic și artistic, membri ai comunității românești și jurnaliști, piese compuse de Tiberiu Brediceanu, Doru Popovici, Paul Constantinescu, Doina Rotaru, Cristian Lolea, George Enescu, Petre Elinescu și Sigismund Toduță.

Ambasadorul George Bologan a amintit în salutul său inițial rolul Romei în desăvârșirea Marii Uniri, în capitala Italiei luând naștere entuziasmul Școlii Ardelene și conștiința națională care au condus, la 1 decembrie 1918, la unirea României cu Transilvania, prin expresia voinței libere și conștiente a românilor din Transilvania și Banat. Cultura și muzica, a subliniat șeful misiunii diplomatice, creează identitatea națională și colectivă, iar piesele din toate regiunile țării incluse în repertoriul celor doi artiști reflectă întocmai acest lucru.

Manifestarea se înscrie în seria de evenimente organizate de Ambasada României în Italia cu prilejul aniversării, în anul 2018, a Centenarului Marii Uniri și debutate cu expoziția ”Artiști români în Marele Război” (Museo Centrale del Risorgimento, Roma, octombrie-decembrie 2017) și cu concertul susținut de Muzica Reprezentativă a Armatei României și de Fanfara Carabinierilor din Roma, cu ocazia Zilei Naționale a României (Roma, 29 noiembrie 2017).