Press "Enter" to skip to content

Zi de sărbătoare pentru românii din Viena, vlăstarul din teiul lui Eminescu a împlinit un an: ”Istoria se construiește sub ochii noștri” – VIDEO

APDA, 25 octombrie 2018 – O adevărată zi de sărbătoare pentru comunitatea românească din Viena a avut loc pe data de 21 octombrie. A fost sărbătorit un an de la plantarea unui vlăstar din Teiul lui Eminescu, în Stadtpark, parcul central al Vienei, unul dintre cele mai reprezentative locuri, prin care Poetul Național a trecut de nenumărate ori de-a lungul anilor petrecuți în capitala Austriei.

La eveniment au participat câteva zeci de români din Viena, iubitori ai marelui poet, primarul Mihai Chirica, venit special de la Iași, parlamentarul austriac Harald Troch, directoarea ICR Viena, Irina Cornișteanu și Laura Hant, președinta asociației organizatoare.

Cu această ocazie, asociația ”Mihai Eminescu” a organizat și un tur al locurilor în care a locuit Eminescu în timpul studenției, acțiune condusă de scriitorul Dan Toma Dulciu. ”A trecut un an, teiul a crescut frumos și mare și noi continuăm să îl iubim pe Eminescu…Crearea acestui loc de întâlnire pentru români este o dovadă că istoria se construiește sub ochii noștri., a spus scriitorul la sfârșitul turului.

”Vă mulțumesc în numele ICR că ați sosit aici, mulți dintre dumneavoastră din Viena dar și de acasă de la Iași, totodată români de pretutindeni zăresc aici. Inițiativa și eforturile asociației ”Mihai Eminescu”, sprijinită de Primăria municipiului Iași a prins rădăcini. Sper să ne revedem și la anul, tot aici în Stadtpark, lângă un tei și mai înalt.”, a spus în discursul său directoarea ICR Viena, Irina Cornișteanu.

Primarul Mihai Chirică și-a început discursul amintind de Dumitru Grumăzescu, considerat ocrotitorul moștenirii eminesciene, prezent în urmă cu un an la plantarea vlăstarului, care între timp a murit. El a adunat peste 7.000 de obiecte legate de viaţa lui Mihai Eminescu şi deţinea cea mai importantă colecţie din lume dedicată poetului. ”Eu sunt dator să amintesc de un moment mai puțin plăcut: unul dintre cei cu care am făcut posibil acest lucru, cu teiul lui Eminescu, nu mai este printre noi…domnul Grumăzescu, între timp, s-a dus spre Eminescu și își continuă plimbarea cu Marele Poet.”, a spus Mihai Chirică.

Apoi, primarul Iașului a povestit despre cum s-a născut ideea plantării teiului: ”A venit peste noapte, într-o zi, într-o dimineață. În mai puțin de o lună ne-am decis să aducem un tei al lui Eminescu aici…un simbol al culturii românești care s-a plămădit și în Viena și în România . Acest lucru nu se putea face decât cu ajutorul primăriei din Viena și cu sprijinul direct al prietenul românilor de aici și a dr. Harald Troch.”

”România cea frumoasă este acolo unde mă voi reîntoarce eu mâine, dar merită să faceți o Mică Românie și aici în Austria…”, a mai completat el.

Deputatul austriac Harald Troch, prezent la eveniment, a subliniat importanța pe care o are Marele Poet pentru români: ”Mihai Eminescu este mai mult decât istorie, este o punte de legătură dintre România și Austria. Mă bucur că este aici și primarul Mihai Chirică și ia parte la aceste acțiuni. Dar doresc să mulțumesc în primul rând Laurei Hant și asociației ”Mihai Eminescu”.

”După un an putem să-i spunem teiului ”La mulți ani”, pentru că astăzi, 21 octombrie se împlinește un an de când l-am sădit….”, a spus la sfârșit Laura Hant, președinta asociației ”Mihai Eminescu”, organizatoarea evenimentului.

Prezentă la eveniment, prof. univ. dr. Verginia Vedinaș, invitata organizatorilor, a concluzionat: ”Mă bucur că românii care sunteți aici purtați în suflet valorile culturii românești și îl purtați în suflet pe Eminescu…”

Asociația a invitat tineri români și basarabeni din Viena, care au recitat din poeziile lui Eminescu, dar și din creațiile proprii.

Andi Rădiu