Press "Enter" to skip to content

Vrei să lucrezi legal în Germania? Vezi ce fel de contract de muncă poți încheia

APDA, 12 septembrie 2017 – Vârsta minimă pentru angajare în muncă în Germania este de 15 ani. Deşi stagiarii muncesc în cadrul unei întreprinderi ca parte din formarea lor profesională, aceştia nu sunt angajaţi în sens convenţional şi, prin urmare, încheie un contract de formare profesională cu societatea şi nu un contract de muncă.

Tipul predominant de contract de muncă în Germania este contractul pe durată nedeterminată, cu normă întreagă, cu o săptămână de lucru de aproximativ 40 de ore. Cu toate acestea, acest “contract de muncă standard” a devenit mai puţin frecvent între 1997 şi 2007, proporţia de locuri de muncă care implică un astfel de contract fiind în scădere de la 82,5% la 74,5%. Pe de altă parte, noi tipuri de contracte de muncă (muncă pe durată determinată, muncă cu timp parţial, munca temporară) au devenit mai importante în aceeaşi perioadă (cu o creştere de la 17,5% la 25,5%).

Contractele de muncă cu timp parţial implică mai multe aspecte. În plus faţă de obişnuitele contracte de muncă cu timp parţial care fac obiectul unei asigurări de securitate socială,există, de asemenea, aşa-numitele locuri de muncă “mini-job“, în care este posibil un câştig de maxim 450 de euro pe lună. Aproximativ 7.1 milioane de persoane sunt în prezent angajate în “mini-job” în special în domeniile catering, vânzare cu amănuntul, managementul clădirilor şi pieţelor şi amenajare peisagistică.

De mulţi ani sectorul agenţiilor de muncă temporară este în creştere rapidă în Germania şi oferă în prezent un loc de muncă la aproximativ 731 000 de persoane. Formele de angajare ca liber profesionist au câştigat în importanţă în ultimii ani şi reprezintă circa 10% din cei angajaţi.

Un contract de muncă poate fi încheiat verbal sau în scris. Forma scrisă este recomandabilăpentru a avea dovezi în caz de litigii juridice.

Numărul orelor de lucru pe săptămână variază în prezent între 38 şi 40 de ore, în funcţie de contractul colectiv aplicabil. Cu toate acestea, pentru angajaţii în funcţii de înaltă calificare şi cei care au un venit relativ ridicat, în special manageri, orele suplimentare neplătite nu implică nici o majorare salarială.

Înainte de începerea activității salariatul trebuie să citească obligatoriu conținutul Contractului Individual de Muncă (CIM) pentru a se asigura că are toate elementele prevăzute de lege și să afle ce obligații și drepturi îi revin în urma semnării contractului. În cazul în care lucrați în Germania și urmează să încheiați un contrat de muncă în limba germană și nu cunoașteți limba, cereți informații suplimentare sau chiar ajutorul unei persoane cunoscătoare de limba germană care să vă traducă termenii și condițiile care se regăsesc în contract, recomandă germaniadirect.de.

(Ziarul Romanesc Germania)