Press "Enter" to skip to content

VOCEA DIASPOREI – Valentin Cocoș, Catalonia: ”Întrebarea universală a diasporei: DACĂ MĂ ÎNTORC, CE FAC?”

APDA, 3 octombrie 2017 – Valentin Cocoş, 50 ani, originar din București, trăiește actualmente la Girona, Spania. A plecat din țară în urmă cu 18 ani, iar în prezent are o firmă de transport internațional de mărfuri. Pasionat de politică și mereu în legătură cu situația din țară, ocupă și funcția de președinte PNL în zonele Catalunya, Aragon, Navarra şi Insulele Baleare.

”Am plecat de aproape 18 ani. Am plecat pentru un trai mai bun, ca majoritatea conaționalilor mei. Nu mi-a fost ușor. M-am confruntat cu numeroase probleme, în acea perioadă aveai nevoie de viză, nu ţi se ofereau locuri de muncă legale pentru că nu aveai rezidenţă, nu era recunoscut permisul de conducere, etc. Numai cine a trecut prin acele vremuri știe la ce mă refer și câte necazuri trebuia să înfrunți.”, ne-a povestit el.

”În prezent mă ocup cu transportul internaţional de mărfuri. Am firma mea proprie. De asemenea îmi dedic timpul activităţii politice în partidul PNL ca preşedinte pe zonele Catalunya, Aragon, Navarra şi Insulele Baleare.”, a completat el.

______________________________________________________________

Valentin Cocoș a răspuns întrebării campaniei agenției Diaspora Azi – APDA: ”Ce crezi că ar trebui să se schimbe în România, pentru ca românii din diaspora să se întoarcă?

”În România ar trebui schimbat totul. Începând cu mentalitatea cetăţeanului. Regimul politic, maniera de a face lucrurile la nivel administrativ şi educaţia civică, socială şi bunul simț al tuturor. În România lupta se duce de la cetăţeanul simplu, la aşa-zişii baroni.

Într-o Românie normală ar trebui să nu mai auzim la tot pasul ştiri despre altul şi altul care a încălcat legea iar Parlamentul să fie curăţat de tot felul de personaje al căror interes este doar buzunarul propriu.

Doar atunci diaspora va începe puțin câte puţin să capete încredere că va fi bine, că se vor respectă legile, că legile vor fi în folosul cetăţeanului. Dacă venim acasă nu vom mai întâlni tot felul de piedici în momentul în care vrem să investim în economia ţării. Ar trebui să existe o constanţă în legile guvernului, să putem face un plan de activitate pe termen lung, să avem siguranţa locului de muncă sau afacerii începute pe un termen cât mai lung.

Însă…. ce vedem noi, vedem că cei care fac legile le fac pentru ei, că cei care le aplică le aplică cum vor ei, preferenţial…iar pe cei care sunt aleşi prin vot de către mulţi dintre noi îi vedem îngroşând rândurile pe scările de la DNA. Cu toate exemplele astea negative pe care le vedem pe toate posturile TV, cum să ne mai facem curaj să ne întoarcem să investim sau să ne angajăm în România?

Am vrea, ne dorim să ne întoarcem, nu am uitat niciodată de ţară şi de ai noştri, dar întrebarea universală a diasporei este : DACĂ MĂ ÎNTORC, CE FAC? Am garanţia că voi câştiga ca aici? Dacă îmi pornesc o afacere îmi vor respecta drepturile, mă vor ajuta sau mă vor distruge?” (A.R.)