Press "Enter" to skip to content

VOCEA DIASPOREI – Gelu Vlașin, membru al Uniunii Scriitorilor din Spania: ”E nevoie de legi care să faciliteze reintegrarea românilor”

APDA, 27 septembrie 2017 – Cunoscutul poet român din Spania Gelu Vlașin, președinte al Asociației Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania, va primi în mod oficial pe data de 30 septembrie carnetul și insigna Uniunii Scriitorilor din Spania. Contactat de agenția Diaspora Azi – APDA pentru un interviu legat de acest important eveniment al carierei sale (care va fi publicat ulterior) , Gelu Vlașin a răspuns campaniei ”Ce ar trebui schimbat în România pentru ca românii din diaspora să se reîntoarcă”.

Despre decizia sa de a emigra, poetul ne-a declarat că i-a aparținut în întregime darcondiționată de lipsa unei perspective în România anului 2001, atunci când părea că s-au spulberat din nou toate speranțele românilor.”

 ”A fost foarte greu, mai ales în primii ani de străinătate. Am parcurs toate etapele prin care trece un emigrant român într-o țară străină: de la muncă în agricultură până la muncitor necalificat într-o fabrică sau cărător de materiale pentru construcții la un șantier. Dar niciodată nu mi-a fost rușine să muncesc oriunde pentru că așa am fost educat în familia mea: „rușine șă nu-ți fie să lucri, rușine să-ți fie când furi” – spunea tatăl meu parafrazându-l pe bunicul meu, fost prizonier la ruși.”, ne-a povestit Vlașin.

Gelu Vlașin, ce crezi că ar trebui schimbat în România pentru ca românii din diaspora să se reîntoarcă?

”În primul rând ar trebui schimbată percepția instituțiilor din România asupra a tot ceea ce înseamnă comunitatea românească din străinătate. Apoi ar trebui elaborată o strategie națională cu norme de implementare negociate cu fiecare județ în parte, în funcție de rata de ocupabilitate a forței de muncă şi de variabilele apărute pe piața forței de muncă din fiecare zonă în parte. Apoi elaborate un set de măsuri care să faciliteze reintegrarea lor din punct de vedere social, economic, educativ şi cultural. De asemenea, stabilitea unor facilități fiscale graduale. Şi nu în ultimul rând sprijinirea în elaborarea proiectelor de investiții prin facilitarea accesului la finanțările prin fondurile europene.

Primul pas însă ar fi să se elaboreze un studiu general demografic cu privire la componența, structura, poziționarea geografică, etc. a comunităților româneşti din străinătate…

Sí nici n-ar fi chiar aşa de greu. Ar trebui facute nişte parteneriate între Institutul Național de Statistică din România şi instituțiile similare din celelalte tări pe unde sunt poziționate marile comunități de români (Italia, Spania, Germania)”, a răspuns el.

”În încheiere aș dori să vă invit la un eveniment foarte important pentru mine: o să primesc (oficial) carnetul și insigna de membru al Uniunii Scriitorilor din Spania. Ceremonia va avea loc în Villa del Prado (Madrid), sâmbătă 30 septembrie începând cu ora 18:00. Cu această ocazie voi participa (împreună cu alți colegi de la UNEE) la un recital de poezie. Vă aștept cu drag!”, a completat el.

Andi Rădiu