Press "Enter" to skip to content

VOCEA DIASPOREI – Elena Agapi, Italia, ”Chirița din Diaspora”: ”Străinătatea e grea, dar te formează și te educă”

APDA, 20 octombrie 2017 – ”Chirița  din diaspora”...așa este cunoscută de mulți români, din Italia mai ales, Elena Agapi, o româncă originară din Piatra Neamț, care de 12 ani locuiește în Italia. Prin reprezentațiile pe care le susține, aduce o imensă bucurie românilor stabiliți în capitala italiană, reușind să le potolească dorul de casă.

Elena locuiește la Bracciano, în apropiere de Roma. Într-un interviu acordat Radio România Iași, ea a povestit despre motivele plecării în străinătate.

”Pentru fiecare român plecat a fost să îți aranjezi situația financiară sau a copiilor. Fiecare pleacă pentru un an, doi și uite că te prind doisprezece ani ca în cazul meu, alții mai mult. Au trecut greu, după aia te obișnuiești. Întâi am plecat eu, apoi a venit și soțul meu, am lăsat copiii acasă. Când au terminat liceul i-am adus și pe ei.

Nu este însă o viață așa cum se crede. E ca într-unul din monologurile mele: ”unde toți o crede lesne, c-o fi traiul din poveste”. Am o viață normală, trudesc din greu, dar duc o viață decentă.”, a povestit ea.

Românca a răspuns întrebării campaniei inițiate de Agenția Diaspora Azi – APDA, ”Ce crezi că ar trebui schimbat în România pentru ca românii să se întoarcă acasă”

”Întoarcerea românului acasă după mulți ani de străinătate nu e deloc ușoară. Străinătatea e grea, dar totodată te formează cum îi forma cândva armata pe băieți și te educă. Fiind “afară” ești obligat să “te modelezi” după poporul țării care te-a “adoptat” și când te întorci acasă realizezi că nimic nu mai e ca înainte.

Deci, în primul rând e nevoie de schimbarea propriei persoane ca om, ca popor, în ceea ce privește educația comportamentală față de propriile persoane, apoi vizavi de celălalt și nu în ultimul rând vizavi de statul român. Asta ar însemna să nu aștepte “posmagii muiați” ci să se implice în a fi autonomi, adică a se autogospodări și să nu mai stea cu ochiul pe “pomenile statului”.

Apoi să pretindă să fie respectată constituția și să fie foarte foarte atent pe cine votează, nu pe primul venit care te cumpără cu 1 kg de carne. Schimbări trebuiesc făcute foarte multe și la nivel de conducere a țării pentru că “peștele de la cap se-mpute” dar și mai multe schimbări trebuiesc făcute în legislații, în ultima perioadă apar din ce în ce mai mult legi antipopuliste.

Omului simplu îi sunt necesare salariile decente și posibilitatea de a-și cumpăra o casă. După mine, crearea locurilor de muncă, salarii decente, facilitarea cumpărării unei locuințe, respectul patronilor față de angajat și respectul guvernanților față de popor, rezolvă o mare parte al proiectului întoarcerii românului acasă.”

(A.R.)