Press "Enter" to skip to content

VOCEA DIASPOREI – Doina Butnaru, Italia: ”În România, furtul pe față ne-a otrăvit sufletul”

APDA, 26 octombrie 2017 – Doina Butnaru, 46 de ani, originară din Focşani, a înfiinţat la Canzo, în provincia Como, o asociaţie culturală românească, care s-a extins foarte mult şi în alte regiuni ale Italiei, are sute de membri şi multe proiecte ambiţioase.

Am discutat cu Doina Butnaru despre asociația sa, proiectele realizate şi de viitor, despre părerea sa şi a membrilor despre interacţiunea cu politica italiană şi românească dar și despre ce ar trebui schimbat în România pentru ca românii din diaspora să se întoparcă acasă.

Doina Butnaru, care au fost motivele pentru care ai decis să înfiinţezi asociaţia?

«O dată cu obţinerea titlului de traducător de limba română-italiană, m-am trezit în mijlocul a o mulţime de probleme pe care oamenii încercau să le desluşească din auzite, traducând greşit documentele sau bătând la uşi care nu aveau legătură cu rezolvarea cazurilor lor.

De multe ori, pierdeau mult timp şi plăteau dublu un serviciu care nu le folosea. Am început să mă interesez de documentaţia corectă care se cerea în obţinerea unor drepturi.

Încet, încet, am realizat partea slabă a faptului, că nu sunt informaţi corespunzător, nu au timp şi nu cunosc instituţiile unde trebuie să prezinte acte doveditoare, sunt exploataţi la locul de muncă, neînregistraţi în Italia, fără drepturi mai ales cele de asistenţă sanitară, etc. Aveam deja de pe atunci un grup de sprijin, ca o reţea online pe diverse grupuri. La un moment dat am zis: Trebuie să facem ceva!… Şi am construit asociaţia ca formă legală de a veni în ajutor.»

Când a luat fiinţă?

«Asociaţia culturală “La Coccinella Viola” s-a înfiinţat în 2015, cu 3 membri fondatori, prieteni între noi. Eu sunt preşedintele. Anul acesta avem mai mulţi consilieri. Suntem o asociaţie non-profit, ne autogestionăm financiar, cu o minimă anuală a celor care doresc să ne sprijine, înscrisă legal sub denumirea de “Asociaţie Culturală pentru Protecţia şi Respectarea Drepturilor Cetăţenilor Români din Italia”. Nu am cerut niciun ajutor financiar instituţiilor româneşti, nici celor italiene. Ne-am extins relativ repede, o mare parte în provincia Como-Lecco dar şi în alte regiuni ale Italiei.»

Ce activităţi aţi avut până acum?

«Toate activităţile au legătură cu drepturile şi protecţia cetăţeanului român din Italia. Marea majoritate cer ajutor în vederea obţinerii unui loc de muncă şi prin reţeaua construită încercăm să facem posibil acest lucru. Ştim că ni se cere să se completeze adeziunea în speranţa unui astfel de ajutor. E firesc, reprezentăm o speranţă pentru mulţi.

Ce proiecte aveţi pentru viitorul apropiat?

«Unirea tuturor asociaţiilor româneşti active cu o singură finalitate; aceea de a lupta pentru drepturi şi integrare. Colaborare mai asiduă, simplificarea demersurilor cu diverse instituţii. O preocupare principală a noastră este de a crea un sistem integrat, unit şi de reformare a drepturilor, de creare o putere protectoare şi nu în ultimul rând păstrarea identităţii naţionale prin folosirea limbii române, cultura noastră, participarea activă la viaţă religioasă, locul unde se păstrează această identitate până la urmă. Proiecte şi iniţiative de determinare a acestor idei. Reîmprospătarea grupurilor de români cu persoane care nu socializau.»

Dar cele pe termen mai lung?

«Să ne extindem o reţea mult mai mare şi eficientă, să colaborăm intens cu toate consulatele, sindicatele, să deţinem mai mulţi reprezentanţi zonali, filiale ale asociaţiei reprezentanţe prin persoane active, serioase şi să nu uităm de unde venim.»

Ce crezi că ar trebui schimbat în România pentru ca românii din diaspora să se întoarcă acasă?

Gândind “psihologic” cred că daca ar lua averile “baronilor” locali oamenii s-ar “răcori” și ar avea încredere mult mai mare in justitie. Furtul pe față ne-a otrăvit sufletul.
La nivel politic de substanță, cred că ar trebui schimbat parlamentul actual. Ras de la rădăcină. Adusi tinerii la putere.Cei până-n maxim 50 de ani. Apoi acționat cu proiecte deștepte de strategie.
Iar din resursele visteriei, dat bani pentru orice familie nouă (căsătorie) care trăiește pe teritoriul României. În felul ăsta, tinerii s-ar gândi de 2 ori dacă mai pleacă sau nu iar parinții lor s-ar întoarce acasă.
(A.R.)