Press "Enter" to skip to content

VOCEA DIASPOREI – Daniel Tiron, fotograf: ”Prefer să îmi câștig pâinea acasă, să dorm pe perna mea”

APDA, 9 noiembrie 2017 – Daniel Tiron, originar din comuna Stulpicani, jud. Suceava, este unul dintre puținii tineri care s-au reîntors în patrie, convins că ”tot acasă e mai bine”. Experiența din străinătate nu a fost foarte plăcută și după ani petrecuți în Italia și Spania s-a hotărât să se stabilească în țară. ”Prefer să îmi câștig pâinea acasă, să dorm pe perna mea”, a recunoscut tânărul, care a mărturisit că, în Tenerife, acolo unde a muncit cel mai mult timp, cel mai tare a suferit de dorul de casă.

În prezent, Daniel a îmbrățișat pasiunea fotografiei, pe care a transformat-o în profesie. În paralel, colaborează cu agenții din Tenerife, Spania și aduce turiști în România. ”Din 2015 aduc turiști de acolo. Aduc câte zece persoane, iar până acum am adus 200 de persoane”, a spus el.

”Drumul străinătății l-am luat la o vârstă foarte tânără, la 17 ani. Am plecat în Italia, apoi am revenit în România și după un timp am decis să plec din nou, de această dată în Tenerife. Am vrut un trai mai bun, însă pe unde am fost nu l-am găsit. M-am convins că tot acasă e mai bine. Pe unde am umblat am suferit foarte mult. A trebuit să suport jignirile aduse mereu românilor: hoți, criminali, țigani. De multe ori ajuneam acasă cu lacrimi în ochi….”, ne-a declarat el.

El susține că spaniolii pe care i-a adus în România s-au îndrăgostit de zonele rurale ale Bucovinei și că se întreabă de ce românii pleacă din țară în loc să facă ceva pentru dezvoltarea țării.

Daniel, ce crezi că ar trebui schimbat în România pentru ca românii din Diaspora să se întoarcă în țară?

”În România trebuie să se schimbe sistemul ăsta plin de hoți și criminali care au distrus viitorul nostru. Eu m-am întors acasă să fac lucruri frumoase si mă lupt cu un sistem prea putred. Este foarte greu și gândul mă duce de multe ori să renunț din nou cu totul la România și să plec înapoi în Tenerife. Cu tot dorul de casă și alte inconveniente, dar acolo aveam un salariu de 1200 euro, în România nu am nimic.”, a răspuns el.

”Eu am revenit acasă pentru că sunt născut în Bucovina, crescut aici și vreau o schimbare, vreau stoparea defrișărilor. Este groaznic ce se întâmplă cu natura în Bucovina. Multumesc celor care au investit în mine să promovez acest loc minunat”, a completat el.

Pagina de FACEBOOK al lui Daniel Tiron.

(A.R.)