Press "Enter" to skip to content

VOCEA DIASPOREI – Cornelia Salvan, Knittefeld, Austria: ”Se dorește o ruptură între românii din România și cei din afara ei. Și asta este foarte dureros”

APDA, 30 octombrie 2017 – Cornelia Salvan are 53 de ani, este originară din Bistrița-Năsăud iar în prezent locuiește în Austria, la Knittefeld, acolo unde este președintă a asociației culturale româno-austriece ”Speranța”.

”Am plecat acum 25 de ani pentru a-mi reîntregi familia. Dar niciodată nu mi-am uitat rădăcinile. Am încercat și încerc să promovez România, România cea frumoasă, cu oameni harnici și primitori, acea Românie care a dat lumii multe valori, nu o Românie de mâna a doua cum încearcă unii să o prezinte”, ne-a spus ea.

Românca s-ar întoarce acasă, după aproape o viață petrecută în Austria, dar nu crede că se va întâmpla acest lucru.

”Îmi doresc să mă întorc acasă și o să mă întorc în momentul în care o să pot să-mi practic meseria așa cum pot să o fac în Austria. Dar momentan nu se poate, din păcate. Aș dori să pot schimba felul de a gândi al politicienilor, să înțeleagă că dacă au fost aleși singura politică pe care trebuie să o facă este cea a oamenilor care i-au ales.

Apoi corupția care este infiltrată peste tot, încet, încet ar trebui să dispară. În funcții de conducere să fie numiți specialiști, nu după culoare politică sau cum dictează partidul. Să se termine pomenile electorale. Să fie sprijinit mediul privat de afaceri. Și nu în ultimul rând protecție socială.

Ar fi multe de schimbat, dar se pare că nu se dorește o reîntoarcere a ”copiilor pribegi” acasă”. Cred mai degrabă că se dorește o ruptură între românii din România și cei din afara ei. Și asta este foarte dureros…

Dan Andronic spunea: ”Știi ce e trist? Atunci când străinătatea devine acasă, România devine deseori…străinătate”…cât adevăr!”.

Ionică Armanca, Viena