Press "Enter" to skip to content

VOCEA DIASPOREI – Camelia Olteanu, Luxemburg: ”Noi, românii, reușim să ne afirmăm în străinătate mai bine decât în propria țară”

APDA, 1 noiembrie 2017 – Camelia Olteanu a absolvit programul de Master în Management al prestigioasei Grand Ecole ESCP Europe. Un program de Master desfășurat pe parcursul a 3 ani în Paris, Torino și Londra. Plecată din țară de la vârsta de 16 ani, în cadrul studiilor a trăit în Grecia, Italia, Franța, Anglia, Kuala Lumpur și China.

Cariera profesională a demarat în Luxemburg, unde a lucrat pentru prestigioase instituții financiare precum Royal Bank of Canada, Aviva Asset Management și BNP Paribas ca Transformation Project Manager.

În Luxemburg locuiește de 14 ani și se bucură de faptul că trăiește într-un loc unde poate să aibă acces la o lume cosmopolită, unde poate practica cu ușurință cele 8 limbi pe care le vorbește.

Ce crezi că ar trebui schimbat în România pentru ca românii din diaspora să se întoarcă?

Sunt convinsă că mulți români și-ar dori să se întoarcă în țară dacă sistemul politic s-ar reforma. Mă refer aici la politica guvernării care de mulți ani de zile a făcut ca mulți români să-și părăsească familia și casa. Sistemul politic nu ne poate reprezenta și asta din cauză că există cangrene majore în partide, în guvern, în parlament. Nu reușim să creem o clasă politică care să corespundă idealurilor anumitor paturi ale societății.

De multe ori, din cauza atitudinii arogante cu care instituțiile statului ne tratează ne creem un sistem de autoapărare și decidem să plecăm.

Incredibil dar adevărat, noi, românii, reușim să ne afirmăm în străinătate mai bine decât în propria țară, suntem valorizați  și ni se acordă recunoștință profesională și respect. Respectul este elementul cheie ce ne face să plecăm și la care institutiile statului trebuie să lucreze .

Al doilea element pentru mine este lipsa perspectivei profesionale sau chiar a creeri de oportunități de afaceri. România a făcut multe progrese pentru a atrage companii care se pot dezvolta într-un cadru competitiv dar ducem lipsă de instituții transparente, de infrastructuri de transport și de un cadru fiscal simplificat.

Pentru că oamenii competenți care au oportunități de progres profesional în străinătate să se întoarcă în țară, trebuie să creem o țară interesantă pentru investitorii local și internaționali.

Nu voi vorbi de corupție pentru că acest subiect este larg analizat de toți și este o problemă structurală. Eu cred că suntem corupți din sărăcie și nevoie în toate paturile societății, deci dacă am crea o economie competitivă și atractivă nimeni nu ar mai fi tentat să utilizeze aceste căi . Din frică și din lipsa de oportunități suntem corupți.

Noi românii avem un obicei prost să criticăm.

Continuăm să criticăm ceva la care de fapt ținem foarte mult. Fără să ne dăm seama, ori am uitat că, de fapt, noi iubim această țară. Iubim această țară și, din cauza unora, nici nu ne-am dat seama cât de rău îi facem cu criticile noastre. Bineînțeles că este la modă să critici, să ai spirit critic, să faci pe moralizatorul.

M-am săturat să critic România. Este o țară foarte frumoasă. Nu este vina ei. Trebuie lăudată și susținută așa cum fac cei mai naționaliști din lume: francezii și americanii. Aceștia sunt mândri de țara lor și nu o critică chiar dacă multe lucruri nu merg așa cum ar trebui. În schimb ei critică sistemul. Pentru că el conduce o țară. Așadar, m-am săturat să critic România! De acum înainte voi critica sistemul: trecut, prezent și, dacă va fi nevoie, cel viitor.

Te-ai întoarce în România?

Da, pentru că familia mea este în România, pentru că mă simt româncă, simt și gândesc românește.

Pentru că, chiar dacă trăiesc de 20 de ani afară, eu tot citesc cărți în românește și tot limba mea maternă mă face să tresar de emoție.

Voi fi mereu româncă și îmi voi iubi necondiționat țara. Copiii mei vorbesc românește și iubesc România chiar dacă nu au trăit niciodată acolo.

Deci ce poate fi mai puternic decât acest sentiment de apartenență?

Eu mă simt mândră să fiu româncă și chiar dacă oamenii s-au uitat ciudat la mine sau au fost plini de prejudecăți, eu am continuat să spun cine sunt și să le demonstrez prin realizările mele și prin acțiunile și atitudinea mea că noi, românii, suntem un popor plin de oameni frumoși.

Toți suntem ambasadori ai țării noastre prin comportamentul nostru, prin modul de a ne prezenta, deci cred că este datoria noastră să ne promovăm.

Toți creem brandul țării noastre. Eu m-am implicat de a lungul anilor în diferitele țări unde am locuit la promovarea evenimentelor comunităților românești și voi continua mereu.

Suntem toți modelatorii percepțiilor pe care lumea le are despre noi ca popor deci de noi depinde totul.

(A.R.)