Press "Enter" to skip to content

Vizita reprezentanților ministerului diasporei în Belgia

APDA, 30 aprilie 2018 – Subsecretarul de stat Victor Ionescu a efectuat, în perioada 27- 29 aprilie a.c, o vizită în Belgia, la Bruxelles, cu ocazia ediţiei a XIII-a  a Festivalului Primăvara Românească la Bruxelles. Acest eveniment se înscrie în calendarul Proiectului 100 de ani România- sub semnul Centenarului la Bruxelles, derulat de Asociaţia Arthis- Maison Culturelle Belgo-Roumaine din Belgia şi este finanţat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Festivalul s-a desfăşurat într-o locaţie centrală a capitalei belgiene, Marché aux Poissons, beneficiind de sprijinul Primăriei Bruxelles-ului, având ca invitat de onoare judeţul Braşov. Spectacolul a cuprins momente folclorice susţinute de numeroase formaţii româneşti, din ţară şi din Belgia, dar şi momente de muzică pop, susţinute tot de artişti români. La eveniment au fost organizate numeroase standuri, expoziţii şi ateliere cu obiecte şi produse tradiţionale româneşti, precum şi standuri de promovare turistică.
La eveniment au participat Primarul Bruxelles-ului, domnul Philippe Close, reprezentanţii misiunii diplomatice a României în Belgia, alături de sute de români. Asociaţia Arthis a decernat diplome de excelenţă persoanelor şi instituţiilor care au contribuit la organizarea şi desfăşurarea festivalului, printre care Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi Primarului Bruxelles-ului. În alocuţiunea sa, domnul subsecretar de stat Victor Ionescu a marcat importanţa evenimentului şi a transmis susţinerea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pentru comunităţile româneşti din diaspora.
Evenimentul a fost un succes, garantat atât de prezenţa numeroasă a românilor, dar şi a altor vizitatori, de prestaţiile artistice autentice, de mare valoare, dar şi de celelalte componente ale festivalului.
Asociaţia Arthis din Belgia este, în acest an, beneficiarul finanţărilor nerambursabile acordate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni pentru încă alte două proiecte, Şcoala Arthis din Belgia şi TV-Radio Arthis. În acest context, în marja vizitei, domnul subsecretar de stat a asistat la o activitate a Şcolii Arthis, o lecţie de limba română, la care fost prezenţi 20 de copii, cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani. După încheierea orei, s-au purtat discuţii cu părinţii copiilor referitoare la importanţa conservării limbii şi culturii române la tânăra generaţie.
De asemenea, domnul Victor Ionescu a acordat un interviu pentru Radio Arthis, în cadrul căruia a vorbit despre politicile şi proiectele Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.