Press "Enter" to skip to content

Vizita la Atena a reprezentanților ministerului românilor de pretutindeni

APDA, 22 mai 2018 – Secretarul de stat din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Lilla Debelka, a avut la Atena o serie de întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale și cu membri ai mediului asociativ românesc, în perioada 19-20 mai a.c.

Prima zi a vizitei a inclus întrevederi cu Ambasadorul României în Republica Elenă, domnul Lucian Fătu, cu reprezentanții Asociației Femeilor Românce și cu oficiali ai Primăriei orașului elen Arta, care este în curs de înfrățire cu municipiul Făgăraș din județul Brașov. La discuții au luat parte Ioan Iancu Boeriu, primar al comunei Jibert, Mihail Bogdan Bragău, consilier local din Jibert, Adrian Ciocan, viceprimarul comunei Șinca Nouă, Ana-Maria Chirilă, reprezentant al Fundației Comunitare Țara Făgărașului, Diana Gribincea Popa, manager al Casei Municipale de Cultură Făgăraș, viceprimarul orașului Arta, Konstantinos Xaraklias și secretarul general al municipiului, Ilias Servetas. 

„Salut inițiativa primarului comunei Jibert și a reprezentanților municipiului Făgăraș, privind demersurile în vederea înfrățirii municipiului cu localitatea Arta din Grecia. În acest context, MRP încurajează autoritățile locale din România să se înfrățească cu unități administrativ teritoriale din alte state unde există prezența românească”, a spus secretarul de stat Lilla Debelka.

Agenda întrevederilor din a doua zi a vizitei a cuprins întrevederi cu reprezentanți ai mediului asociativ românesc din Grecia: Asociația Interculturală Dacia, Asociația Culturală Armonia, Redescoperă România, Asociația Comunitatea Sfântul Ștefan cel Mare.

În cadrul întâlnirilor, demnitarul român a reiterat faptul că prezența românilor în Grecia reprezintă o punte de dialog și cooperare între cele două țări.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, prin politicile sale, își propune să susțină comunitatea românească din Republica Elenă și să întărească relația dintre aceasta și țară. Totodată, MRP urmărește cu interes dezvoltarea și consolidarea mediului asociativ românesc. Dorim să sprijinim comunitatea prin programele de finanțări nerambursabile pe care le oferim. Ne dorim să primim cât mai multe proiecte dedicate păstrării culturii românești, sprijinirea mass-media de limbă română, a  educației românești în diaspora, a spiritualității românești, precum și sprijinirea activităților mediului asociativ în general”, a subliniat demnitarul.