Press "Enter" to skip to content

Viorel Boldiș, poetul Diasporei: ”O întoarcere masivă a românilor acasă ar putea schimba radical soarta ţării noastre”

APDA, 1 septembrie 2017 – ”Ce-ați schimba în România?” este întrebarea la care a răspuns și Viorel Boldiș, român rezident în Italia, cunoscut ca poetul Diasporei.

”În urmă cu mai mulţi ani, răspunzând la aceeaşi întrebare, spuneam despre România că este un pacient foarte foarte grav bolnav şi dacă nu se va schimba ceva cât mai repede s-ar putea ca pacientul să intre în comă. Ei bine, între timp pacientul a intrat în comă. O spun cu o tristeţe nemărginită, dar oricât de optimist aş vrea să fiu, nu am cum să nu recunosc că pacientul România este în comă.”, ne-a spus el

Viorel Boldiș e de părere că românii din diaspora pot fi un catalizator, un miracol al renașterii României. ”După 27 de ani de jafuri neruşinate, România, sleită de puteri, a intrat în comă. Când un bolnav intra în comă, speranţele se leagă mai ales de un miracol. Ei bine, în cazul ţării noastre, eu acest miracol l-aş numi Diaspora. A scăpat din România în aceşti ultimi 27 de ani un sfert din populaţie. Între 4 şi 5 milioane de români trăiesc în afara graniţelor. Un adevărat exod. Exodurile au loc doar din cauza războaielor sau a unor calamităţi naturale extraordinare, dar în România nu este niciun război. Sau este?”

Ce ai schimba în România, Viorel Boldiș?

”Eu nu am nicio îndoială că în România, de 27 de ani se duce un război crunt împotriva nu doar a statului român, ci şi a naţiunii române. Este un război subdol, un război atât de parşiv încât marea majoritate a românilor nu-l văd, sau îl văd dar nu-l recunosc. În momentul în care românii vor conştientiza această tristă realitate, poate atunci va avea loc şi acea mare deşteptare pe care o tot trâmbiţam noi poeţii.

Românii din Diaspora, mai mult decât cei de acasă, au conştientizat şi recunoscut acest război care se duce împotriva poporului nostru. Iată de ce spun eu că o întoarcere masivă a românilor acasă ar putea schimba radical soarta ţării noastre. Acest lucru l-au înţeles însă şi politicienii noştri, de aceea vor face tot ce le stă în putinţă ca Diaspora să rămână acolo unde este. Când ei spun că vor ca românii din Diaspora să se întoarcă acasă, spun de fapt exact contrariul a ceea ce vor. Şi mă refer aici atât la partidele aşa zis de dreapta cât şi la cele aşa zis de stânga.

Singurii pe care îi cred atunci când vorbesc despre întoarcerea românilor acasă, sunt naţionaliştii, dar aceştia, din păcate, au dispărut de mult de pe tabla de şah a politicii româneşti (oare de ce?). Ah, o precizare: nu politicienii noştri sunt cei care fac război statului şi poporului român, ei sunt doar instrumente, instrumente în mâinile celor care i-au plătit şi îi plătesc. Şi asta îi face şi mai vinovaţi.” (A.R.)

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *