Press "Enter" to skip to content

Vietnamezii din România primesc 1500 de euro pe lună: «Sunt mai conștiincioși decât românii»

APDA, 23 ianuarie 2018 – Piața Muncii din România e în criză de muncitori și angajatorii sunt dispui să ofere salarii europene pentru a avea cu cine să lucreze. Nu e nevoie să plecați în străinătate pentru salarii mari. Se găsesc și în România.

Circa 5000 de lucrători din afara Uniunii Europene au venit anul trecut la muncă în România, aproape de două ori mai mulți față de 2016. Cei mai mulți sunt vietnamezi, dar au venit și mulți turci și chinezi.

La șantierul Naval din Tulcea lucrează 9.000 de muncitori străini, dintre care 300 sunt vietnamezi angajaţi anul trecut. Potrivit ProTV, acești muncitori primesc 1500 euro pe lună.

Peste 1.400 de vietnamezi au fost angajaţi la companii din România, alături turci, chinezi, sârbi şi chiar cetăţeni din Sri Lanka. Este vorba de personal necalificat sau puţin calificat, care lucrează de cele mai multe ori în construcţii, în hoteluri sau restaurante.

“Unui cetăţean venit din afara spaţiului comunitar trebuie să îi asiguri un salariu mediu pe economie care este undeva la 4.200 începând cu luna ianuarie. Salariatului român trebuie să îi dau minimul de 1.900 de lei. Din România nu găsim nici muncitori necalificaţi, nici muncitori sezonieri. Vin cu nişte pretenţii de salarizare foarte mari şi din păcate cultura muncii nu mai există”, a explicat pentru ProTV Gheorghiță Călinescu, reprezentantul unei companii.

”Obţii o productivitate mai mare, ceea ce evident îţi reduce costurile per total, pentru că este vorba despre atitudinea faţă de muncă a anumitor popoare care diferă foarte mult. Sunt mai conştiincioşi, şi mai obedienţi decât noi”, a explicat Oana Datki, specialist HR.

Guvernul a stabilit că anul acesta pot veni 7.000 de lucrători străini din afara Uniunii Europene. Numărul este insuficient față de nevoile pieței muncii.