Press "Enter" to skip to content

VIDEO – Primarul Iașului, Mihai Chirica, susținut de Primarul Vienei și oameni de afaceri importanți: ”Ne așteaptă provocări importante”

APDA, 24 octombrie 2018 – Succes deplin al primarului municipiului Iași, Mihai Chirica, pe durata vizitei la Viena, vizită pe care a efectuat-o în zilele de 22 și 23 octombrie. Timp de două zile a fost primit de primarul general al capitalei Austriei, dr. Michael Ludwig, precum și de delegații ale unor parlamentari și oameni de afaceri austrieci importanți. Întâlnirile au durat câteva ore, în diferite puncte ale Vienei, atât în clădirea Primăriei Generale, cât și în diferite locații private. În tot acest timp, edilul Iașului a reușit să pună bazele unor proiecte importante pentru locuitorii din orașul pe care îl conduce.

Mihai Chirică e astfel susținut de un partid socialist și nu unul oarecare, ci de SPÖ, Partidul Socialist Democrat din Austria, care a condus practic țara, cu mici pauze, în ultimii 60 de ani și a făcut ca Viena să fie considerat orașul cu cea mai bună calitate a vieții din lume.

Chirica a anunțat, spre surprinderea tuturor, la întâlnirile oficiale și că este pe punctul de a înființa o nouă platformă social-democratică. ”Cariera mea politică a fost una social-democrată. În momentul de față sunt pe punctul de a restructura o altă platformă a social-democrației europene. Este loc pentru a renaște acest partid. Domnul deputat Harald Troch (parlamentar SPÖ, Partidul Social-Democrat austriac) a văzut acasă la noi cam care sunt condițiile politice ale social democrației.”, i-a spus Chirică primarului Vienei.

În prima zi a vizitei, primarul Mihai Chirică a fost primit de primarul general, dr. Michael Ludwig, în clădirea primăriei din Viena. ”Noi deținem președinția Uniunii Europene și vom preda ștafeta României și sunt convins că orașele, în viitor, vor juca un rol din ce în ce mai important.”, i-a spus Michael Ludwig la începuturile discuțiilor. ”Cel de-al doilea nume al municipiului Iași era ”Mica Vienă” în perioada interbelică. Cea mai bună prezentare este să vedeți orașul.”, i-a răspuns Chirică.

”Iașul este un oraș universitar prin excelență, un oraș foarte bine dezvoltat în domeniul IT. Avem cel mai frumos teatru și cea mai frumoasă operă din România. Au fost de altfel niște arhitecți austrieci care au făcut aceste proiecte.”, a mai completat el

”Subiectul ”România mare” mai este actual în prezent?”, s-a interesat primarul Vienei …”Da, este un subiect care ne frământă tot mai mult.”, e răspuns Mihai Chirica.

”V-am ascultat cu mare atenție și mi-am dat seama că avem în comun lucruri multe în viitor, ne așteaptă provocări importante. Una dintre cele mai mari provocări este digitalizarea și în acest domeniu avem nevoie de forțe calificate.”, concluzionat la sfârșitul întâlnirii Michael Ludwig.

”Avem programată o vizită la Iași, o delegație care să meargă pe partea economică anul viitor și credem că va fi important ca primarul nostru, primarul Vienei să conducă această delegație…”, a anunțat deputatul harald Troch, prezent la întâlnire. ”Vom discuta cât de curând între noi pentru când va avea loc această vizită. Vom intesifica relațiile noastre pe viitor.”, a confirmat Ludwig.

”Rămâne deschisă o invitație permanentă pentru a vizita Iașiul, ne va onora mult și mă voi ocupa personal de acest lucru.”, le-a spus Mihai Chirica

A doua zi a vizitei, edilul Iașului s-a întâlnit cu un grup de importanți oameni de afaceri austrieci, cu care a pus bazele unor proiecte economice extrem de importante. ”Suntem considerați capitala culturală a României dar totodată este un oraș care a crescut foarte mult în ultima perioadă din punct de vedere economic. Nici dacă aș prezenta orașul o săptămână întreagă, n-aș putea să-l fac mai frumos decât așa cum îl vedeți cu ochii dumneavoastră.”, a spus Chirica la începutul discuțiilor.

Andi Rădiu