Press "Enter" to skip to content

Victoria Grosu Vremeș, Alianța Românilor – Roma: ”Să nu ne mai plângem de milă, să încercăm schimbarea”

APDA, 02 mai 2018 – A plecat din țară în urmă cu 13 ani pentru că ”toate visele de a trăi într-o țară mare, liberă democratică îți sunt spulberate de instaurarea unui regim dictatorial”. Victoria Grosu Vremeș s-a născut în Rep. Moldova, dar ca româncă, atunci când s-a simți marginalizată și persecutată, a ales calea străinătății. După o perioadă trăită în Spania, a ajuns în Italia, la Roma, acolo unde are o familie frumoasă și unde nu a încetat să viseze la România Mare. De curând a fost aleasă în funcția de vicepreședinte a filialei Roma a asociației politice Alianța Românilor.

Cine este Victoria Grosu Vremeş?

Este o româncuță inimoasă, veşnic luptătoare pentru înfăptuirea Marii Uniri, a reîntregirii neamului românesc. M-am născut în URSS în familia unor români din satul Lozova, raion Strășeni. Am emigrat din Rep. Moldova în 2005, atunci când revenise la guvernare partidul comunist, în situația în care toate bătăliile de eliberare națională, toate năzuințele de revenire la spațiul firesc al devenirii noastre, toți morții de la Nistru pentru limba română, păreau a fi fost în van. La nici 23 de ani, toate visele de a trăi într-o țară mare, liberă, democratică îți sunt spulberate de instaurarea unui regim dictatorial. Românismul era marginalizat sau chiar persecutat. Judecați voi dacă plecarea mea și a altora ca mine a fost egoism, lașitate sau trădare.

Am suferit mult acasă din cauza rușilor – oaspeți nepoftiți, uneori veniți contrar voinței lor, din cauza lipsei totale de respect pentru pământul și țara care i-au adoptat. Chiar dacă regimul comunist impusese peste tot limba rusă, ca oameni cu demnitate și bun simț ar fi putut învață măcar câte ceva în română. Am fost conștientă întotdeauna că atât în Spania cât și în Italia am fost și sunt un oaspete. Și pentru că am învățat de la ruși cum “nu trebuie” să fie un oaspete, mi-am tratat gazdele cu respect, umilință, și demnitate.

Cum au fost primii ani în afara țării? Cu ce probleme v-ați confruntat?

Primii 5 ani de pribegie i-am trăit în Spania. Din 2010 sunt emigrant la Roma, leagănul latinității dar şi a copiilor mei, născuți şi crescuți în spiritul românismului. Nu am întâlnit alte probleme sau dificultăți decât cele birocratice, mai ales când ești român născut în URSS. Dorul de casă, de tot ce-i românesc este imboldul care face românul, oriunde în lume, să caute conaționali cu care să împărtășească acel “DOR” pe care doar noi românii îl avem. De aceea ne strângem în comunități, asociații, pentru a construi măcar de sărbători, departe de casă, România în miniatură, prinși în hore și sîrbe cu miros de sarmale, pălincă de prune și vin de Cotnari.

Credeți într-o reîntoarcere în țara natală? Cum se va numi aceasta ? Republica Moldova sau România?

Niciodată nu am renunțat la ideea de a mă întoarce acasă, la Chișinău, în România. De aceea m-am înscris în asociația Culturală Dacia care promovează și demonstrează că românii din Rep. Moldova sunt aceiași ca românii din România, au același folclor, aceleași tradiții, același port, aceeași limbă. Urmăresc ce se întâmplă în cele două state românești și mă doare când văd de cine a ajuns a fi reprezentat și condus acest popor.

Totodată sunt reprezentantul Acțiunii 2012 din România în Italia și în acest moment coordonez proiectul de colectare a un milion de semnături pentru modificarea Constituției României, proiect ce doreşte ca Unirea Rep. Moldova cu România să fie constituțională.

Având atâtea roluri în alte asociații, cum de ați ales Alianța Românilor şi îndeosebi rolul de vicepreşedinte al filialei Roma?

M-am înscris în Asociația Alianța Românilor din convingerea că românii au nevoie de cultură politică. “Alianța Românilor” este o asociație cu caracter politic, cultural și relațional, desfășurând o activitate în sprijinul românilor pentru integrarea în societatea italiană din punct de vedere politic, pentru promovarea culturii și tradițiilor românești. În calitate de vicepreședinte al A.R. filiala Roma, îmi doresc să contribui la informarea românilor din comunitatea de la Roma despre drepturile lor îndeosebi dreptul la vot. De interesul și ignoranța față de politică nu este tipică doar românilor, fiecare al doilea om de pe glob nu-l interesează și nu vrea să vorbească despre politică. Nu conștientizează că politica le influențează în mod direct nivelul de trai. Totul, începând de la sistemul sanitar în care se nasc copiii, ce învață la școală, ce mănâncă, unde își fac vacanțele, condițiile de la locul de muncă, totul se decide politic.

Un mesaj pentru conaționali, un îndemn de la suflet la suflet?

Visul meu este ca oamenii, nu doar românii să nu se mai teamă, sau să nu mai ignore politica. Cred cu tărie în puterea poporului iar pentru asta trebuie să fie informați și uniți. Nici mie nu-mi place cum se face politica azi în lume dar mai ales în România, iar vina aparține mai ales celor care ignoră și nu-i interesează politica dar se plâng și critică. România demonstrează în mod regulat la olimpiadele internaționale că are potențial, e nevoie de consolidarea acelor forțe și sunt sigură că putem face schimbarea. Să nu ne mai plângem de milă, să ne asumăm fiecare partea de vină și să încercăm a contribuì la schimbare.
Unirea face puterea!

Lăcrămioara Maricica Niță, Roma