Press "Enter" to skip to content

“Veniți să descoperiți ia românească”, eveniment organizat în luna octombrie la Luxemburg

APDA, 28 septembrie 2017 – Pe 10 octombrie, de la ora 19.00, va avea loc în Luxemburg, la clubul privat ”Cercle Munster” conferința „Veniți să descoperiți ia românească”.

Evenimentul este organizat la inițiativa Clarei Moraru, antreprenor român din Luxemburg, care le-a adresat provocarea organizării acestei conferințe Ralucăi Caranfil și Ștefaniei Atanasiu, două doamne, stabilite in Luxemburg, pasionate de tradițiile romanești.

Conferința își propune promovarea Iei Românești ca simbol național și militează pentru introducerea acesteia în Patrimoniul Imaterial UNESCO. De asemenea se dorește prezentarea Iei autentice românești și educatea publicului în a face diferența între autentic românesc și kitsch, intre valoare și preț.

Ia românească are strânse legături cu Luxemburgul, din 2013 aici se organizeaza Ziua Iei, pe 24 iunie. De asemenea, în fiecare miercuri, în centrul Luxemburgului, se organizează o sezătoare, „Povesti cusute la Luxemburg”, unde cei interesați pot învăța tehnici de cusut, pot vedea pe viu ii românești autentice și pot povesti despre tradițiile românești.

Totodată, Raluca Caranfil și Ștefania Atanasiu fac demersurile pentru aducerea în Luxemburg a Expoziției IA Aidoma, rezultatul unei acțiuni de recuperare de patrimoniu al Asociației Semne Cusute. Membrele asociației au cusut 43 de cămăși – replici ale cămășilor românești aflate în marile muzee ale lumii: MET NY, Horniman UK, Muzeul de textile din Lyon, Geneva, Cernauti si Sankt Petersburg, pornind de la fotografiile aflate pe siturile acestor muzee. Dorința de a prezenta aceste comori publicului din Luxemburg este cu atât mai mare cu cât Stefania Atanasiu a cusut o cămașă aflată în expoziție.

În acest context, organizarea unei conferințe în Luxemburg despre IA românească nu e întâmplătoare. Mai multe detalii pe pagina de Facebook, creată pentru eveniment.

 

Clara Moraru (centru), împreună cu organizatoarele evenimentului, Raluca Caranfil și Ștefania Atanasiu