Press "Enter" to skip to content

USR acuză: ”Guvernul NU a promovat şi NU a apărat interesele şi identitatea românilor din afara graniţelor”

APDA, 8 ianuarie 2017 – Deputatul USR Matei Dobrovie a realizat o analiză care cuprinde zece eșecuri de politică externă ale PSD-ALDE în primul an de guvernare.

La punctul 9, Dobrovie menționează că:

Guvernul NU a promovat şi NU a apărat interesele şi identitatea românilor din afara graniţelor, prin stimularea activității Comisiilor Mixte cu alte state privind minoritățile ! Din păcate, guvernul nu a inițiat demersuri eficiente pentru a preveni încălcarea drepturilor cetățenilor români din afara granițelor. Un bun exemplu este comisia mixtă interguvernamentală româno-ucraineană privind minoritățile, al cărui rezultat a fost unul sub așteptări pentru partea română. Nu am reușit să obținem decât promisiunea ucrainenilor că vor cere o expertiză a Comisiei de la Veneția pe Legea educației, fără însă ca autoritățile de la Kiev să accepte o reexaminare a acestei legi.

România a demonstrat că este un stat model în privința drepturilor minorităților și asigură ucrainenilor din țara noastră toate cele necesare pentru menținerea identității, astfel încât este îndreptățită să ceară Kievului respectarea principiului reciprocității. Mai mult, România trebuia să ridice tot în Comisia mixtă și problema necesității unificării programelor de învățământ pentru școlile de limbă română din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa. Este de neacceptat ca statul ucrainean să mai facă diferențierea artificială între limba română și limba moldovenească.

Celelalte puncte le puteți citi pe site-ul USR, AICI.