Press "Enter" to skip to content

Un secol de film românesc în Andaluzia: proiecții în Almería, Córdoba, Granada și Sevilla

APDA, 20 august 2018 – Începând din 28 august și până pe 19 decembrie vor fi organizate 59 de proiecții de filme românești, în patru orașe din Andaluzia: Almeria, Córdoba, Granada și Sevilia.

Dacin Sara (Societatea pentru Drepturi de Autor în Cinematografie și Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual) și Institutul Cultural Român de la Madrid organizează, în colaborare cu Cinemateca Andaluză, Centrul Național al Cinematografiei și Ambasada României în Spania ciclul „Un secol de cinema românesc”, o retrospectivă a cinematografiei românești de la primul lungmetraj – Independența României, 1912 – până la debuturile regizorilor „Noului Val” în anii 2000.

Seria de proiecții va demara cu lungmetrajul Iacob, regizat de Mircea Daneliuc, în data de 28 august cu dublă proiecție: la Almeria, de la ora 19:00, și la Córdoba, de la ora 22:00.

„Un secol de cinema românesc” reunește 26 de filme care își propun să ofere spectatorului o retrospectivă reprezentativă a filmului românesc a cărei istorii, în ciuda succesului său actual în diverse festivaluri, este încă puțin cunoscută.

Sediile Filmotecii Andaluze, unde vor avea loc proiecțiile, sunt următoarele:

Córdoba: Sede de la Filmoteca de Andalucía

C/ Medina y Corella, 5, 14.003 Córdoba

Granada: Sala Val de Omar

C/ Profesor Sainz Cantero, 18.002 Granada

Almería: Filmoteca de Andalucía, Museo de Almería

Ctra. de Ronda, 91, 04.005 Almería

Sevilla: Filmoteca de Andalucía

C/ Madre de Dios, 1, 41.004 Sevilla

Bilete:

Toate biletele se pot achiziționa la casele de bilete ale cinematografelor gestionate de Filmoteca de Andalucía. Detalii referitoare la reduceri, abonamente și vânzarea anticipată se pot afla de pe pagina de internet a cinematecii.

IACOB

România • 1988• Color • 117’

Iacob, un miner din Transilvania, este bănuit pe nedrept că ar fi furat aur. Drept pedeapsă, Iacob e transferat la o altă mină, mai îndepărtată de casă. Efortul este epuizant, drumul spre casă fără sfârșit. De Crăciun, pentru a scurta timpul ajungerii la familie, Iacob se urcă pe furiș în funicularul minei. Dar zgomotul roților se oprește: de sărbători, pentru două zile, mina oprește curentul electric. Iacob rămâne suspendat la 200 de metri deasupra prăpastiei.

Nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film în 1988 pentru “Cel mai bun film” și “Cel mai bun actor”.

FIȘA ARTISTICĂ:

Regie: Mircea Daneliuc

Scenariu: Mircea Daneliuc

Imagine: Florin Mihăilescu

Protagoniști: Florin Zamfirescu, Ion Besoiu, Dorel Vişan

Montaj: Maria Neagu

Mai multe detalii pe icr.ro