Press "Enter" to skip to content

Un român se luptă cu pirații în Oceanul Indian. „Dar aș vrea să fiu acasă, lângă copii”

APDA, 3 noiembrie 2017 – Cristian Bobeică, 41 de ani, din Târgovişte, este șeful unei echipe care apără d pirați navele comerciale în apele Oceanului Indian.

Lucrează într-o agenţie de securitate maritimă din 2014, iar din 2015 este Team Leader și are trei luptători din subordine. El a povestit, pentru cotidianul Adevărul, că acționează în Oceanul Indian, zona cea mai fierbinte a pirateriei maritime moderne, unde acţionează cu predilecţie grupuri de atacatori somalezi care atacă navele și uneori iau ostateci, cerând răscumpărări.

„Nu există poliţie în industria asta. Ca şi pe uscat, trebuie să somezi atacatorii, conform regulamentului de folosire a forţei. Dacă vezi piraţii la 3 kilometri, îţi anunţi echipa şi chemi căpitanul pentru a le prezenta situaţia. Când ajung la 800 de metri de navă, se emite primul avertisment. La 500 de metri, se pot trage focuri de avertisment în aer, apoi se trage în lateralul bărcii piraţilor. Dacă se apropie sub 100 de metri, ai voie să-i împuşti direct“, povestește Cristian Bobeică.

„Nu de puţine ori am fost atacaţi. S-a tras asupra noastră, dar am ripostat. Pe 5 octombrie 2014, am fost atacaţi de piraţi lângă Insula Mashallah, aproape de Golful Oman, de către două bărci. S-a tras asupra noastră. S-a întâmplat chiar pe cartul meu. Am deschis lada, am luat arma şi am chemat toată echipa. Până să vină, am deschis focul fără somaţii şi fără să aştept dispoziţiile team-leaderului meu. “, mai spune Bobeică.

Cristian Bobeică a terminat liceul Agroinsdustrial Nucet, la clasa Fotbal. A jucat o vreme la echipa FC Târgovişte. În 1997 a plecat în armată, la Constanţa. După armată a lucrat la o firmă de pază timp de 6 luni, iar între 19999 şi 2001 a lucrat în Jandarmeria Română, în Brigada Mobilă.

A aflat de o companie israeliană care angaja oameni cu experienţă militară pentru a lucra pe post de contractori privaţi, pe nave comerciale în High Risc Area. A aplicat imediat şi a fost acceptat. De trei ani își riscă viața pe mare, dar gândul e acasă. „Vreau să fiu acasă, lângă familie, să văd cum cresc copiii. “, spune Bobeică, care este căsătorit şi are doi copii.