Press "Enter" to skip to content

Un județ care vrea să emigreze: La Suceava au crescut cererile de pasapoarte cu 33%

APDA, 19 aprilie 2018 – Numărul de solicitări pentru paşapoarte în judeţul Suceava a crescut semnificativ în primele trei luni ale acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut. Prefectura Suceava a informat, ieri, printr-un comunicat de presă, că la nivelul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Suceava, numărul total al cererilor soluţionate a crescut cu 33,5%, de la 13.720 cereri soluţionate în primul trimestru din 2017, la 18.311 cereri soluţionate în acelaşi interval de timp din acest an.

La ghişeele SPCEEPS au fost preluate 15.287 de cereri pentru eliberarea paşapoartelor, din care 8.515 cereri pentru paşapoarte simple electronice, iar 6.772 de cereri – pentru paşapoarte simple temporare.

Pentru cetăţenii din municipiul Rădăuţi şi din localităţile învecinate a funcţionat un punct de lucru mobil la Rădăuţi, săptămânal, în fiecare zi de marţi. Prin acest punct de lucru, în perioada 1 ianuarie 31 martie a.c. s-au preluat 968 cereri pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice şi s-au eliberat 849 de acelaşi tip.

Raportat la numărul de cereri pentru eliberarea paşapoartelor electronice simple, numărul celor preluate prin punctul de la Rădăuţi reprezintă o pondere de 11,4%, iar numărul total de cereri, 6,3%.

În total, în trimestrul I al anului 2018 au fost soluţionate, validate şi aprobate 18.311 cereri, din care 15.287 prin ghişeu, iar 3.024 prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate.

În perioada la care se face referire, au fost emise 14.861 de paşapoarte, din care 6.764 de paşapoarte simple temporare, iar 8.097 paşapoarte simple electronice.

Prin ghişeul de eliberări paşapoarte al serviciului s-au eliberat şi livrat către solicitanţi 13.051 de paşapoarte simple, din care 6.763 de paşapoarte simple temporare, iar 6.288 de paşapoarte simple electronice. Un număr de 793 de paşapoarte simple electronice au fost livrate prin curier.

 

La misiunile şi oficiile consulare ale României în străinătate se obţin doar paşapoarte simple electronice

„Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în trimestrul I din 2018 indicatorii statistici arată o creştere semnificativă a numărului de solicitări. Astfel, numărul total de cereri pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice şi temporare, preluate prin ghişeul serviciului, a crescut cu 3.939 de cereri, ceea ce înseamnă o creştere de 34,7%”, se subliniază în comunicat.

Numărul cererilor pentru eliberarea paşapoartelor electronice a crescut cu 1.616, iar cel pentru paşapoartele simple temporare, cu 2.323. Numărul paşapoartelor temporare eliberate a crescut cu 1.378.

Numărul total al cererilor soluţionate de SPCEEPS Suceava, prin ghişeu şi misiuni diplomatice, a crescut cu 33,5%, de la 13.720 la 18.311.

Raportat la trimestrul IV al anului 2017, indicatorii arată, de asemenea, creşteri semnificative la numărul total de cereri pentru eliberarea paşapoartelor simple şi electronice, prin ghişeul serviciului, creşterea fiind de 25 la sută.

Comunicatul remis de prefectură mai arată că, la regimul paşapoartelor, în primul trimestru al anului trecut au fost sancţionate contravenţional 104 persoane şi au fost constatate două infracţiuni, fiind sesizate organele de urmărire penală ca urmare a stabilirii elementelor constitutive ale infracţiunii de fals de identitate şi uz de fals.

La nivelul SPCEEPS Suceava activitatea de preluare cereri şi documente şi de soluţionare a acestora se desfăşoară prin ghişeul serviciului pentru paşapoarte simple electronice şi temporare şi prin misiunile şi oficiile consulare ale României în străinătate pentru paşapoarte simple electronice.