Press "Enter" to skip to content

Un imn regal ‚‚îngropat’’, în timp ce Regele ţării încă trăieşte

APDA, 26 octombrie 2017 – Poate că noi, cei care trăim în diaspora românească, înţelegem mai bine acel sentiment al exilului, când regele a fost forţat să părăsească ţara pentru totdeauna, şi odată cu el şi imnul care reprezenta spiritul poporului român din acea vreme.

În anul 1881 cu prilejul încoronării regelui Carol I, poetul Vasile Alecsandri a scris textul „Imnului regal român”. Însă compoziţia muzicală exista deja de pe vremea domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

Compozitorul de origine germană, Eduard Hübsch, a compus muzica Imnului Regal al României când era capelmaistru la Iaşi. În anul 1862 s-a organizat un concurs pentru Imnul de Stat al României. A fost reţinută piesa „Marş triumfal şi primirea steagului şi a Mariei-Sale Prinţul Domnitor”

Imnul a fost preluat şi inclus de George Enescu la sfârşitul lucrării sale Poema Română Op. 1 (1898)

Imnul Regal a fost condamnat la uitare, de către cei care au venit la putere din partea Uniunii Sovietice, imediat după al doilea război mondial.

Pe vremea comunismului nu puteai nici măcar să fredonezi melodia Imnului Regal, cel mai longeviv şi iubit imn al poporului român. Astăzi avem libertate, dar din păcate nu se mai pune valoare nici pe semnificaţia acestui imn, nici pe istoria adevărată a României.

“Avem libertate, dar defapt libertate fără dreptate nu există…” spunea maestrul Dan Grigore, interpretând această versiune la pian a Imnului Regal.

Am încercat şi eu să redau o parte din aceea emoţie regăsită în interpretarea maestrului.

Ruben Doran, Viena