Press "Enter" to skip to content

Un antreprenor român în Luxemburg: Exercițiu de solidaritate

APDA, 3 noiembrie 2017 – Solidaritatea oamenilor in momente grele ca, de exemplu, dupa o catastrofa naturala cum au fost incendiile din Portugalia si Spania, este nu numai esentiala supravietuirii pe termen scurt a celor afectati dar si ceea ce ne mentine speranta in omenire. 

Solidaritatea oamenilor poate face minuni de neimaginat. De exemplu, solidaritatea romanilor din Italia sau Spania in alegeri ar avea ca rezultat obtinerea cu foarte mare usurinta a unui reprezentant in guvernul local, regional si national.

Din solidaritate decidem sa sustinem diferite opere caritative. Si cum sunt asa de multe demne de sustinut, cum sa alegem pe care sa le sustinem?

Cateodata nu prea alegem. Ne ducem la petrecerea din cartier si acolo o voluntara entuziasta va vinde cu 3 euro bucata de granit, cum mi s-a intamplat mie recent. Cum fondurile recoltate vor fi folosite la constructia unei scoli intr-o tara africana, mi s-a parut simbolica alegerea bucatii de granit. Am cumparat 3 bucati.

Alteori alegem sa sustinem proiecte specifice, precum Gala de binefacere a asociatiei Dezvoltarea femeilor (Femmes développement asbl) la care particip din 2010 in Luxemburg. Fondurile stranse la aceasta Gala sunt folosite pentru proiecte minunate precum constructia unor scoli, pentru burse de studii si micro credite pentru femei. Anul acesta au venit cu mine mai multe prietene romance, unele dintre ele participau pentru prima oara la un dineu de binefacere. Ne-am bucurat mult sa sustinem prin participarea noastra proiectele acestei asociatii al carei slogan este “Cine ajuta un barbat, ajuta o persoana, cine ajuta o femeie, ajuta intreaga societate.”

Poate va intrebati cum putem fi solidari cand veniturile noastre sunt modeste? Personal consider ca generozitatea nu trebuie asociata cu veniturile mari si, desi poate parea surprinzator, cei mai generosi se dovedesc in general a fi cei cu situatiile modeste.

Va dau un exemplu prin care toti putem fi solidari, indiferent de veniturile noastre. In fiecare an este lansata in Luxemburg o campanie la care se pot inscrie asociatii non profit. Fiecare asociatie face apoi apel la membri, prieteni, familii pentru a obtine voturi. Primele 30 de asociatii cu cele mai multe voturi sunt invitate la o serata unde primeste 1000 eur de la o banca. Astfel, fiecare vot pe care doriti sa il oferiti cadou acestei asociatii se poate transforma in bani, dar doar daca un numar suficient de important de persoane o va sustine.

Una dintre asociatiile care participa pentru prima oara in acest proces de selectie este asociatia Luxemburg-Romania, activa de mai mult de 25 de ani. Asociatia este înscrisa cu programul cultural “100 de ani de la Marea Unire” ce va debuta pe 23 februarie 2018 si se va încheia pe 1 decembrie 2018.

Iata un exercitiu de solidaritate micut la care va provoc! Ar fi minunat ar fi daca o asociatie de romani ar fi recompensata cu un cec de 1000 eur pentru ca suficienti dintre noi ne mobilizam!

Cum ? Cu un vot. Pentru a vota, dati CLICK AICI  si apoi validati e-mail-ul primit. Data limita este 15 noiembrie.

O comunitate de romani solidara este o comunitate puternica.

Depinde de fiecare dintre noi.

Fiecare dintre noi poate contribui la succesul intregii comunitati.

Fiecare dintre noi conteaza.

Daniela Lăcrămioara Moraru, Luxemburg