Press "Enter" to skip to content

Un albanez s-a căsătorit cu o brăileancă doar pentru a obține un document care să îi permită călatoria în alte state europene

APDA, 20 februarie 2018 – Politistii de imigrari din Braila, in urma activitatilor specifice, au refuzat prelungirea dreptului de sedere unui tanar de 29 de ani din Republica Albania, in urma constatarii casatoriei de convenienta cu o romanca. Pentru a preintampina astfel de situatii, Inspectoratul General pentru Imigrari intreprinde toate masurile necesare pentru prevenirea, descoperirea si combatarea acestei practici, luand in considerare atat importanta vietii de familie, cat si respectarea legislatiei in domeniul migratiei.

Politistii Inspectoratului General pentru Imigrari – Biroul pentru Imigrari al judetului Braila au refuzat prelungirea dreptului de sedere temporara pe teritoriul Romaniei unui cetatean albanez, in varsta de 29 de ani, in urma constatarii casatoriei de convenienta cu o romanca. Cei doi au declarat ca s-au cunoscut in luna ianuarie 2015, prin intermediul unei retele de socializare, iar, in luna octombrie a anului trecut, cetateanul albanez a venit in Romania si, dupa cateva saptamani, cei doi s-au casatorit. Dupa oficierea casatoriei in fata ofiterului de stare civila roman, strainul s-a prezentat, la inceputul lunii ianuarie 2018, cu documentele necesare, la sediul Biroului pentru Imigrari al judetului Braila si a solicitat prelungirea dreptului de sedere in scop de reintregirea familiei.

Conform procedurilor, politistii de imigrari au inceput verificarile in cazul celor doi soti, in cadrul carora au fost efectuate vizite la domiciliul conjugal declarat, discutii cu persoane din anturajul acestora si alte activitati relevante in stabilirea situatiei reale. Interviul, considerat un instrument de lucru important in reliefarea vietii reale de familie, a contribuit, si de aceasta data, la clarificarea situatiei cuplului. Intrebarile adresate sotilor in cadrul interviului au vizat demonstrarea realitatii mariajului, cunosterea partenerului de viata, precum si viata in comun a celor doi. Toate aceste aspecte au dus la concluzia ca strainul a incheiat casatoria de convenienta, cu scopul de a eluda conditiile de sedere pe teritoriul Romaniei si de a obtine un document care sa-i permita calatoria in alte state europene. Urmare a celor constatate, politistii de imigrari au refuzat prelungirea dreptului de sedere temporara pe teritoriul tarii noastre.

Pe numele barbatului, a fost emisa o decizie de returnare de pe teritoriul Romaniei, prin care a fost obligat sa paraseasca tara in termen de 30 de zile. Conform O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata, Inspectoratul General pentru Imigrari refuza prelungirea dreptului de sedere solicitat in baza casatoriei daca, in urma verificarilor efectuate, se constata ca acea casatorie este de convenienta.

Pentru a preintampina astfel de situatii, Inspectoratul General pentru Imigrari intreprinde toate masurile necesare pentru prevenirea, descoperirea si combaterea acestei practici, luand in considerare atat importanta vietii de familie, cat si respectarea legislatiei in domeniul migratiei, solicitand cetatenilor straini sa acorde interes reglementarii legale a dreptului de sedere pe teritoriul Romaniei. De asemenea, invitam solicitantii sa utilizeze aplicatia on line de depunere a documentelor, la adresa www.portaligi.mai.gov.ro, pentru reducere timpului de asteptare la ghiseu si eficientizarea procesului de preluare a documentelor.