Press "Enter" to skip to content

Turismul din România angajează tot mai mulți lucrători străini: chelneri și cameriste din Nepal și Filipine, bucătari din Uruguay

APDA, 19 octombrie 2017 – Milioanele de români emigrați au lăsat piața muncii din țară fără lucrători. Un sector foarte afectat este turismul, sector în care încep să lucreze din ce în ce mai mulți străini, care acoperă deficienţa de personal. În hoteluri, restaurante și agenții muncesc chelneri și cameriste din Nepal și Filipine, bucătari din Uruguay sau conslieri din Cuba, anunță TVR. Experții în turism se așteaptă ca fenomenul să ia amploare pentru că românii aleg să lucreze pe bani mai mulți în străinătate.

TVR dă exemplul unei cubaneze, Yuli, născută la Havana, Cuba. De doi ani a părăsit Cuba și acum lucrează la o agenție de turism din București. “Față de Cuba, salariile din România sunt de cinci, șase ori mai mari”, spune Yulicary Sarracent, consultant în turism.

Tot în Bucureşti, un restaurant cochet a angajat, în urmă cu trei luni, un bucătar din Uruguay. “Este mult mai bine aici. Se munceşte şi se trăieşte mai bine”, a declarat Alvaro Caballero, bucătar.

Sunt deja câteva mii de străini care lucrează în restaurantele și hotelurile românești. Numai în Poiana Brașov în ajunul sezonului de iarnă au fost angajați chelneri și cameriste din Filipine și Nepal. Managerii găsesc tot mai greu români cu experiență în domeniu.

“Nu avem nevoie numai de manageri. Avem nevoie de chelneri, avem nevoie de cameriste, avem nevoie de agenți de turism. Și într-adevăr e foarte greu să găsești forță de muncă calificată”, a declarat Traian Bădulescu, expert în turism.

În turism sunt cele mai mici salarii din economia românească. Salariul mediu net este de 1.400 lei.

Aveți acces mai jos la cele mai bune oferte de cazare din această perioadăBooking.com