Press "Enter" to skip to content

Trieste, Ziua Eroilor, comemorarea ostașilor români căzuți pe câmpurile de luptă din Italia

APDA, 23 mai 2018 – Duminică, 20 mai 2018, Consulul general al României, domnul Cosmin Victor Lotreanu, a fost prezent la sărbătoarea Zilei Eroilor, acțiune organizată de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, prin Protopopiatul Tri Veneto I, în prima duminică după Înălțarea Domnului.

Manifestarea a cuprins un ceremonial oficial ocazionat de comemorarea ostașilor români căzuți pe câmpurile de luptă din Italia în timpul primei conflagrații mondiale a secolului XX și s-a bucurat de participarea Prea Sfințitului Atanasie de Bogdania, Episcop Vicar. Au fost prezenți un mare număr de cetățeni români rezidenți în zona de nord-est a Italiei (aproximativ 500 persoane). A fost săvârșită o slujbă de pomenire în memoria celor aproximativ 17.000 de soldați înmormântați în cimitirul militar austro-ungar din Palmanova, aceștia fiind ostași originari din diversele foste provincii ale Imperiului dualist, inclusiv români din Banat, Transilvania, Bucovina. Serviciul religios a fost efectuat de un sobor de preoți condus de Prea Sfințitul Atanasie de Bogdania, Episcop Vicar în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

După oficierea propriu-zisă a serviciului liturgic și intonarea imnului național, s-au adresat celor prezenți PS Atanasie de Bogdania, Părintele Protopop Avram Matei și Consulul General al României la Trieste. Alocuțiunea șefului de misiune s-a axat pe importanța onorării memoriei tuturor românilor ce și-au dat viața pe front, fiecare dintre aceștia având propria contribuție la crearea României Mari consfințită la 1 Decembrie 1918 și pe necesitatea de a nu uita și de a învăța permanent din lecțiile unui trecut traumatizant pentru o întreagă generație a primei jumătăți de secol XX.

După momentul oficial au fost depuse două jerbe de flori, de către Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Consulatul General al României la Trieste.

La încheierea evenimentului a avut loc un dialog al consulului general cu mai mulți cetățeni români rezidenți, dialog structurat atât pe teme de organizare asociativ-comunitară cât și pe teme consulare.

Andi Rădiu