Press "Enter" to skip to content

Trieste, participare românească la la ceremonia oficială “Le Dolomiti ricordano, 1918-2018”

APDA, 17 iulie 2018 – Duminică, 15 iulie 2018, domnul Cosmin Victor Lotreanu, consulul general al României la Trieste, a participat la ceremonia oficială “Le Dolomiti ricordano, 1918-2018” organizată de Primăria orașului Cortina D’Ampezzo. Manifestarea sus-menționată are loc anual și la aceasta participă reprezentanți ai mai multor instituții centrale și locale italiene, la nivel militar și civil, cu precădere din zona teritorială de nord-est a Italiei. Sunt comemorați cei căzuți în cursul luptelor din prima conflagrație mondială a secolului XX desfășurate în acest spațiu, al graniței dintre fostul Imperiu austro-ungar (parte componentă a Puterilor Centrale) și Italia. (la acea dată, ca și România, membră a Antantei)

Au participat mai mulți primari din localitățile aferente regiunii Belluno, membri ai Comandamentului Trupelor Alpine italiene, alți reprezentanți ai  autorităților civile și religioase locale.

Ceremonia solemnă a cuprins audierea imnului Uniunii Europene (“Odă Bucuriei”) alături de susținerea unor alocuțiuni concentrate pe lecțiile istoriei recente și pe necesitatea regăsirii tuturor națiunilor combatante de atunci într-o Europă unită astăzi.

Cu prilejul participării la această acțiune, șeful de misiune a avut întrevederi cu domnii Gianpietro Ghedina și Luigi Alvera, primarul respectiv vice-primarul orașului Cortina D’Ampezzo, fiind convenită o viitoare vizită al cărei punct principal să fie întâlnirea cu cetățenii români rezidenți atât în orașul sus-menționat (aproximativ 50 de cetățeni români sunt rezidenți în Cortina D’Ampezzo) cât și în regiunea adiacentă.