Press "Enter" to skip to content

“Trebuie să menţinem forţa de muncă în România şi să îi aducem în ţară pe cei plecaţi în străinătate prin cresterea salariului mediu.”

APDA, 11 aprilie 2018 – Migrarea forţei de muncă în străinătatea ar putea fi stopată prin creşterea salariului mediu, a declarat Ştefan Radu Oprea, ministru, Ministerul Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, la conferinţa ”ZF Investiţi în România!”.

“Trebuie să menţinem forţa de muncă în România şi să îi aducem în ţară pe cei plecaţi în străinătate prin cresterea salariului mediu.”, a declarat ministrul, citat de Ziarul Financiar.

În prezent, în România salariul mediu net este de peste 500 de euro.

Câştigul salarial mediu nominal net a fost, în luna decembrie 2017, de 2.629 de lei, în creştere cu 6,7% faţă de luna precedentă şi cu 11,7% faţă de decembrie 2016, arată ultimele date comunicate de Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (9.239 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.481 de lei).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+2,9%), respectiv în administraţie publică (+0,6%). Câştigul salarial mediu net a scăzut în învăţământ (-4,3%) „ca urmare a începerii vacanţei şcolare şi reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice”, a mai comunicat INS.

Cele mai mari salarii sunt în București, unde angajaţii au, în medie, salarii nete de peste 3.000 de lei pe lună. Urmează angajaţii din Cluj, Sibiu, Ilfov, Argeş, Timiş. Cel mai prost plătiți salariaţi sunt în Teleorman, unde se câştigă cu puțin peste 1.700 de lei net/lună.

„În Teleorman, poţi să trăieşti cu 1.700 de lei, în Bucureşti este însă mult mai greu. Dar cu cei 1.700 de lei trăieşti mai bine în Teleorman decât cu 3.000 în Capitală. În localităţile mici, chiriile sunt mult mai mici, preţul caselor este mai mic. Situaţia nu este specifică numai României. În Elveţia, de exemplu, în cantoanele mai puţin dezvoltate, salariile sunt la jumătate decât cele din Geneva şi Zurich“, a declarat, pentru Adevărul, consultantul fiscal Gabriel Biriş.

Cele mai frumoase salarii le au parlamentarii. Camera Deputaților a publicat salariile de bază în cuantum brut luna, la data de 31 martie 2018. Astfel, președintele Camerei Deputaților are o indemnizație brută lunară de 21.850 lei; vicepreședinții Camerei – 20.330 lei; secretarii și chestorii – 19.950 lei, iar liderii grupurilor parlamentare – 19.000 lei. Președinții comisiilor permanente au o indemnizație brută lunară de 18.430 lei, iar deputații – 17.100 lei, conform Agerpres. Pentru funcții se aplică la salariu de bază un spor de condiții vătămătoare de 15%. Aceleași salarii sunt valabile și pentru parlamentarii de la Senat.

Sorin Cehan