Press "Enter" to skip to content

Tenismenul român Dan Martin, cîştigătorul Campionatului Quebec, clasa Open

APDA, 24 iulie 2018 – Care sunt expresiile cu care sunt de regulă descrişi românii din Canada? Ambiţia de a reuşi, de a dovedi cât sunt de buni în ceea ce fac, perseverenţa cu care îşi urmează ţelul. Şi, DA: sunt calităţi pe care le transmit copiilor lor!

Soţii Alina şi Dan Martin au venit în Canada în anul 2000 purtând cu ei dorinţa tenace de a răzbi pe noul drum. Mai ales pentru bebeluşul lor de 10 luni, botezat tot Dan. De foarte mic, de la 5 ani, copilul a dezvoltat o pasiune: pentru tenis, pe care la început l-a practicat ca sport recreativ. La puţin timp însă, antrenorii şi-au dat seama de realul talent al micuţului, iar părinţii nu au ezitat să-l încurajeze şi să-l susţină, mergând cu el la antrenamente.

Nu a trebuit să treacă foarte mult timp şi, de pe la vârsta de 8 ani, au început şi turneele, iar Dan a făcut faţă cu brio programului încărcat: şcoala, pe care nu a neglijat-o niciodată, antrenamentele şi turneele. “La un moment dat, spune Alina, în timpul carierei lui sportive au început să vină şi schimbările. A schimbat clubul de tenis şi implicit şi antrenorul. S-a antrenat la Tennis 13 cu unul dintre cei mai buni antrenori ai Canadei, Roby Ménard, a făcut parte din echipa Tennis Quebec şi a participat la nenumărate turnee canadiene şi internaţionale”.

La una din cele mai presigioase universități din Ivy League

“În mod cert, cea mai mare realizare a lui Dan este că a reuşit să combine viaţa sportivă cu cea academică la un nivel ridicat”, povesteste cu mândrie mama sa. Pentru că, în ceea ce priveşte învăţătura, după finalizarea studiilor secundare la Académie Ste-Thérèse şi un an la Collège Vanier, acum Dan este, la 19 ani, la una din cele mai prestigiose universităţi din Ivy League.

Datorită rezultatelor şcolare şi a celor din tenis, el a primit oferte – nesolicitate! – de la mai mult de 40 de universităţi americane, inclusiv de la 5 din Ivy League. Dar cea aleasă de el, care i-a plăcut cel mai mult şi unde poate să se dezvolte atât pe plan sportiv cât şi să-şi continue studiile academice la un nivel foarte ridicat este Dartmouth College, universitate înfiinţată în 1769 în Hanover, New Hamshire.

Visul de a juca tenis profesionist

Dan a avut un impact incontestabil în echipă încă din primul an, contribuind la obţinerea primului titlu Eastern College Athletic Conference (ECAC) din istoria de 96 ani de tenis la Dartmouth şi devenind campioni Ivy League, după o pauză de 21 de ani.

Ultimul turneu pe care l-a câştigat în Quebec este cel din 8 iulie 2018, Campionatul Quebec clasa Open, confirmând astfel şansele reale pe care le are de a juca tenis profesionist după terminarea studiilor universitare.

În mod cert Dan îşi va îndeplini visul – pentru că iată fişa realizărilor sale sportive cele mai notabile:

În Canada

  • Campion Quebec U12 – Rimouski 2011
  • Vicecampion Canadian U16 – Gatineau 2015
  • Campion Quebec U18 – Trois-Rivieres 2016

Pe plan internaţional

  • Finalist la dublu ITF Grade 5 – Victoria 2014
  • Campion la dublu ITF Grade 4 – San Salvador 2015
  • Campion la dublu şi finalist în simplu ITF Grade 5 – Bahamas 2015
  • Semifinalist la simplu ITF Grade 2 – Montreal 2016
  • Campion la simplu ITF Grade 5 – Burlington

Aşadar, despre Dan şi rezultatele sale vom mai avea ocazia să scriem!

CRISTINA SOFRONIE

Montreal, Canada