Press "Enter" to skip to content

Tel Aviv, Conferință dedicată Centenarului Marii Uniri și spectacol de muzică românească

APDA, 21 mai 2018 – Peste 300 de persoane au fost prezente în data de 16 mai 2018 în sala Zionist of America din Tel Aviv la conferința despre rolul comunității evreilor originari din România în Israel și despre demersurile pe care le fac pentru păstrarea și promovarea culturii românești cu prilejul celebrării Centenarului Marii Uniri.

În cadrul evenimentului au susținut prelegeri despre importanța sărbătoririi Centenarului Marii Uniri personalități din România și Israel, precum Adrian Cioflanc, Yachanan Ron Singer, Dan Koren și Oana Habor.

Conferința științifică a fost urmată de un spectacol de muzică românescă susținut de interpreții Dinu Iancu Sălăjanu și Ilie Caraș.

Prezent la conferință, domnul Nicolae Brînzea, director general adjunct IEH a subliniat importanța relațiilor dintre cele două țări, dar și a semnării acordului de înfrățire între municipiului Iași și orașul Haifa din Israel.

„Nu putem vorbi despre iubirea de țară și despre patriotism național, dacă nu avem un patriotism local, așa cum nu putem vorbi despre o societate frumoasă, dacă nu există familii frumoase.

Este o bucurie ca Institutul Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni să susțină această seară de suflet și de mărturisire a unui sentiment sincer de iubire între cele două țări: România și Israel. a afirmat domnul Nicolae Brînzea, director general adjunct IEH.

România din Israel” este un proiect dedicat evreilor originari din România, Basarabia și nordul Bucovinei, stabiliți în Israel. Manifestațiile vizează cultivarea sentimentului de apartenență la cultura română și al simțului de unitate a comunității de evrei originari din România, Basarabia și nordul Bucovinei în statul de reședință.

În cadrul proiectului a fost semnat acordul de înfrățire între municipiului Iași și orașul Haifa din Israel.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Uniunea Evreilor Originari din România (AMIR).

Proiectul se încadrează în Programul Strategic – Spațiul Cultural Românesc Comun- Centenar Marea Unire 1918-2018 al Institutului „Euxodiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pe anul 2018.