Press "Enter" to skip to content

”Sunt fascinată de tot ce ţine de cultura spaniolă, dar nu mi-aş nega niciodată originea”

APDA, 10 octombrie 2017 – Georgiana Larisa Balogh, o tânără din Zaragoza de 22 de ani, s-a născut la Oradea și a venit în Spania la vârsta de 10 ani. A studiat canto și este o artistă în plină afirmare.

«În urma unui anunţ publicitar în ziarul local din Oradea, părinţii mei au decis să începem orele de canto, Aşa a început experienţa mea muzicală, formând parte din grupul Vivere. Am participat la multe evenimente, spectacole, înregistrări, televiziuni, pe plan local cât şi naţional. Împreună cu Grupul Vivere am lansat primul Album de colinde, unde eu am cântat melodia “Silent night”. În 2005 am participat la concursul “Mamaia copiilor” la categoria de creaţie, visând la continuarea carierei mele care tocmai începea, dar din nefericire, din cauza unor probleme economice, părinţii mei au decis să venim în Spania.

Având doar 10 ani pentru mine a fost destul de greu să înţeleg această schimbare şi nu înţelegeam motivul pentru care nu mai puteam continua cu orele de canto şi despărţirea bruscă de colegii noştri de grup.

Primii ani locuiţi în Spania am trecut printr-o perioadă foarte dificilă, deoarece aici totul era nou pentru mine cât şi limba spaniolă pe care eu nu o cunoşteam şi prin dezamăgirea prin care treceam, gândindu-mă tot timpul la activitatea artistică care o lăsasem în spate, nu am mai vrut să continui nimic relaţionat cu muzica.»

Și totuși, talentul își cerea drepturile.

«După insistenţele mamei mele, m-a convins să particip la spectacolul de colinde  la Biserica Ortodoxă din Zaragoza. A fost momentul în care mi-am reamintit cât de mult înseamnă pentru mine muzica. După care am reînceput orele de canto, am colaborat cu diverse grupuri de muzică şi teatru şi am terminat Bachillerato de artes escénicas, musica y danza în institutul PEDRO DE LUNĂ din Zaragoza.

În perioada acestor ani am activat la teatrul şcolii ‘ Clásicos Luna’reprezentand piesa de teatru ‘ Miles Gloriosus’ în Teatro Principal de Zaragoza. Tot în această perioadă am decis s-a dau proba de intrare la Conservatorul Profesional din Zaragoza, unde am susţinut examenele şi am fost acceptată la secţiunea Canto Clasic (opera) ca soprană.»

Separat de cariera muzicală, s-a dedicat şi altei ramuri, terminând Grado Superior de Higiene Bucodental (asistent stomatolog), dar își dorește să studieze la Conservatorul Superior de Muzică din Madrid.

Acum face parte dintr-un nou proiect muzical, participând la diverse evenimente din viaţa comunităţii româneşti alături de formația Sentimental din Zaragoza: «Datorită acestei colaborări învăţ muzica tradiţională românească şi obiceiurile fiecărei zone a ţării noastre.»

«Sunt fascinată de tot ce ţine de cultura spaniolă şi de oamenii acestei ţări unde eu mă simt integrată fiind a doua mea casă, dar totodată nu mi-aş nega niciodată originea. Cultura românească e la fel de bogată şi mereu am purtat-o în inimă. Cu toate că sunt de la o vârstă fragedă în Spania, pe măsură ce m-am maturizat mi-am dorit să cunosc cât mai mult despre obiceiurile şi tradiţiile ţării mele, România.»

Cătălin Serbu, Spania