Press "Enter" to skip to content

Suceveni cu realizări deosebite în afara țării, premiați cu ”Meritul Bucovinei”

APDA, 30 iulie 2018 – Zeci de suceveni care au avut realizări importante în străinătate au primit, sâmbătă, cu ocazia debutului „Lunii diasporei”, direct sau prin reprezentanți, distincția „Meritul Bucovinei” care a fost acordată de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

În debutul manifestării, Flutur a arătat că mulți dintre sucevenii care sunt plecați în străinătate s-au remarcat prin activitățile pe care le au și că se știe prea puțin despre aceastea în țară și din modestia caracteristică a celor care au astfel de realizări și a recunoscut că țara a făcut, poate, prea puțin pentru ei.

Președintele Flutur a spus că cei care sunt prezenți la această acțiune reprezintă modele, recunoscând că actuala clasă politică nu poate fi un model.

„Din păcate, noi, clasa politică, nu prea regăsim modele și trebuie regăsite în dumneavoastră, cei care ați realizat performanță”, a spus Flutur.

El a subliniat că diaspora cooperează cu autoritățile sucevene și chiar a contribuit în mare măsură la deschiderea de curse aeriene externe de pe Aeroportul Suceava.

Flutur a adăugat că este nevoie de autostrăzi, dar că acest aspect nu ține de adminstrația județeană și că speră să se treacă de la autostrăzi făcute cu carioca pe hartă la execuția de drumuri rapide.

Președintele CJ Suceava le-a mai spus celor prezenți că în ultima perioadă s-a dezvoltat puternic turismul, iar Bucovina este a treia destinație după Litoral și zona Brașov, dar că infrastructura de transport este insuficientă.

El le-a spus celor din diaspora că există o preocupare constantă a conducerii județului Suceava să realizeze proiecte de dezvoltare și le-a sugerat acestora să ofere idei pentru proiecte de dezvoltare a județului.

Artistul Mihai Pânzaru-PIM a prezentat ulterior sucevenii care au primit „Meritul Bucovinei” și a anunțat că a fost deja realizat un prim volum cu povești de succes ale unor suceveni și că își dorește ca să fie adunate peste o mie de astfel de povești de succes.

Astfel, au primit direct sau prin reprezentanți, distincția „Meritul Bucovinei” scriitorul Norman Manea ( SUA), Ionuț Strejac (Vatican), cercetătoarea Cleopatra Căbu (SUA), Monica Cojocneanu ( SUA), Constantin Rusu Bucovineanu (SUA)  Liviu Dospinescu (Canada), Cristina Ghivnici (Londra),  Luminița Bogdan (Germania), Camelia Botez (Franța),  Ștefan Agrigoroaei (Belgia), Rodica Manciu (Torino), Oana Ursache (Spania), Mihai Burciu (Republica Moldova și Spania), Ana-Maria Cuciureanu ( Grecia), Nicoleta Vasilcovschi (China), Lucian Ursaciuc (Viena), Asociația Lucian Blaga Madrid – de Gheorghe Vințan, Andreea Raluca Maierean (SUA), Cristian Boghian (New York), Constantin Grigoruț (Noua Zeelandă), Alina Balațchi (Londra), Cristina Lauric (Marea Britanie), Stanca Scholz –Cionca (Germania), Ciprian Zancu (Italia), Bondy Stenzler (Israel), Mihai Dohotar(Grecia), Cristi Ruscior (Austria și Israel), Elena Ștefoi (Senegal), Andi Rădiu – Uniunea Jurnaliștilor Români de Pretutindeni – (Italia), Grupul folcloric Bucovina – Atlanta (SUA) – Garofaș Milici, Constantin Boca (Marea Britanie) și Nichifor Boca (Marea Britanie),Georgeta Bradațan (Marea Britanie), Ștefan Lemny (Franța), Daniela Prepeliuc (Belgia și Franța), Crystals of London, Mariana Tipa, Liga Culturală pentru Unitatea  Românilor de Pretutindeni, Adrian Apetrei ( Liga Culturală pentru Unitatea  Românilor de Pretutindeni – SUA), Mihai Bilauca (Irlanda).

În cadrul manifestării au mai fost prezentate poveștile de succes a două personalități sucevene care au primit deja distincția „Meritul Bucovinei”  pe parcursul acestui an, respectiv dramaturgul Matei Vișniec și rabinul Rafael Shaffer.

Președintele Gheorghe Flutur anunțat două noi categorii  ale distincției „Meritul Bucovinei”, respectiv suceveni de succes din țară și suceveni de succes reveniți din diaspora, fiind prezentată povestea de succes a lui Bogdan Balauță.

Mulți dintre cei prezenți au spus că recunoașterea meritelor lor acasă este mai importantă decât acolo unde activează, iar președintele Flutur a arătat că toate aceste istorii ale fiecăruia dintre cei plecați în străinătate este emoționantă.

„Plouă în Sala Bucovina. Plouă cu lacrimi”, a spus Flutur, evident emoționat.

Andi Rădiu