Press "Enter" to skip to content

Ștefan Spoială, antreprenor în Spania: «Mulți patroni vor angajați români, sunt impresionați de devotamentul lor»

APDA, 28 septembrie 2017 – Ștefan Spoială are peste un deceniu de experiență ca antreprenor în Spania, are numeroți angajați români și spune că imaginea lucrătorilor români este extraordinar de bună: Mulți patroni din Spania vor angajați români.

Originar din Ploiești, a plecat din România în 2005. «Am venit în Spania în vacanță și am rămas aici, în Zaragoza. Am ales  Aragonul pentru că este poarta de intrare a comerțului în Spania, iar Zaragoza este un oraș foarte important prin așezarea sa (este la mijlocul distanței dintre Madrid, Barcelona și Bilbao). Aici își au sediile majoritatea firmelor mari – în general, totul se lansează aici. Sunt administrator de 11 ani al unei unei firme care se ocupă, în general, cu urgențe și asigurări și de curând sunt tatăl unui minunat băiat, Aaron Ștefan, probabil realizarea mea de care sunt cel mai mândru.»

Cu ce se ocupă, mai precis, firma sa? «Alături de asociatul meu Fernando Macen avem grupul de firme INFIX Grup, societate care are mai mult de un deceniu experiență în renovări integrate, reparații, construcții, etc. Centrul este în Zaragoza dar lucrăm în toată Spania. Am finalizat investitia unui produs inovator, care va ieși pe piață în cel mai scurt timp. De asemenea avem destul de multe proiecte de construcții finalizate sau în derulare. Începând cu iulie 2016, sunt trezorier al Camerei de Comerț Iberico Române din Aragon, cu care ne implicăm mult în ajutorarea românilor care doresc să înceapă o afacere și în dezvoltarea relatiilor economice Aragon-România.»

Ștefan se simte „foarte bine integrat” în comunitatea spaniolă: «Faptul că am o firmă destul de mare de atâția ani este un indiciu în acest sens.» Cât despre români, crede că s-au integrat foarte bine în Spania deoarece sunt oameni muncitori care își fac treaba bine: «Eu văd asta pentru ca am destui angajați români și sunt impresionat de profesionalismul și devotamentul de care dau dovadă. Este clar că sunt și alt gen de oameni, dar aceștia nu ne reprezintă. Datorită acestor lucruri, am avut de câștigat. Mulți patroni vor angajați români.»

Cum vede, ca angajator român din Spania, diferențele dintre cele două țări? Care ar fi principalele diferențe economice între societatea spaniolă și cea românească? «Eu deja am afaceri în țară și plănuiesc să continui să investesc în România», spune Ștefan Spoială.

«Câteva diferențe între societatea românească și cea spaniolă ar fi, în opinia mea, aprecierea profesionalismului și valorarea muncii prin respectarea programului de muncă, prin salariii decente. Aici ești plătit pe ce știi să faci, iar odată cu finalizarea studiilor, îți găsești de lucru în domeniul în care te-ai specializat. Există multe alte diferențe, infrastructura, sistemul medical… dar am destulă încredere că Romania va recupera decalajul față de alte state.»

O problemă mare în România, spune Ștefan , este legată de respectarea drepturilor omului, comparativ cu Spania: «În Spania, drepturile omului nu sunt doar pe hârtie, aici chiar sunt respectate, mai ales femeile. Față de România, aici dacă o femeie depune plângere la poliție pentru că a fost lovită de soț/iubit, pârâtul va ajunge să fie judecat și pedepsit. În anumite situații, femeia este mult prea protejată. Să explic asta, dacă vrea să se răzbune pe soț, îl poate da în judecată și el poate ajunge în închisoare chiar dacă nu a lovit-o. Există destul de multe diferențe.»

În final, un sfat pentru tinerii din România: «Să conștientizeze potențialul pe care îl au și pe care îl pot pune în beneficiul propriu dar și pentru a aduce plus valoare societății.»

Cătălin Serbu