Press "Enter" to skip to content

Statul român duce muncitori în Israel, firmele de construcții din România protestează: «Nu înțelegem cum este posibil»

APDA, 2 decembrie 2017 – Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) colaborează cu Autoritatea pentru Populaţie, Emigrare şi Frontieră din Israel, pentru a trimite muncitori români la muncă, în baza unui protocol încheiat în 2014 între Ministerul Muncii şi Ministerul Afacerilor Interne din Israel. Astfel, acum sunt oferite 3.000 de locuri de muncă (dulgheri, fierar-betonişti, zidari şi faianţari), pentru o perioadă de cel puţin un an şi un salariu minim brut de 1.540 de dolari lunar.

„Nu înţelegem cum este posibil ca ANOFM să facă brokeraj pentru Israel, ducând acolo muncitori din România. Este o concurenţă neleală faţă de sectorul de construcţii. Dacă exportăm forţa de muncă, firmele de aici o vor găsi şi mai greu în anii următori“, a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO, Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii, citat de Revista Capital.

ARACO acuză statul român de concurenţă neleală pentru că recrutează muncitori pentru Israel, în contextul în care sectorul local de construcţii se confruntă cu un deficit de forţă de muncă, estimat la 200.000 de angajaţi.

Un semnal de alarmă l-a tras recent și Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC). Cristian Erbaşu, preşedintele FPSC, a anunțat că în România ar fi necesari aproximativ 600.000 de lucrători în domeniul construcţiilor, în timp ce acum sunt agajați sub 400.000.

Constructorii ar fi dispuși să renunţe la profit, pentru a ţine acasă lucrătorii să muncească pe şantierele României, a susținut FPSC.

Despre ce salarii este vorba și de ce nu vor românii să stea în țară? Un angajat calificat câştigă la o firmă de construcţii un salariu mediu brut de 3.500 de lei. Multe firme aduc muncitori din Vietnam sau alte țări din Asia, pentru șantierele românești, dar randamentul acestor muncitori nu se compară cu cel al românilor.

http://diasporaazi.ro/efectele-exodului-firmele-de-constructii-din-romania-sunt-disperate-avem-nevoie-de-600-000-muncitori/