Press "Enter" to skip to content

Șoc la Tarom: vor fi desființate agențiile din străinătate care nu sunt rentabile

APDA, 8 noiembrie 2017 – “Brandul TAROM trebuie păstrat și trebuie relansat. Am analizat în această perioadă situația de la TAROM. Aș putea să vă citesc 10 pagini din agenda mea despre TAROM. Ceea ce vreau să vă spun este că, începând de astăzi, am instituit o comisie condusă de secretarul de stat (în Ministerul Transporturilor — n. r.) Dragoș Titea în care sunt încă opt reprezentanți, oameni cu multă cu experiență de la Autoritatea Aeronautică, din minister, din domeniul transporturilor aeriene. Începând de azi, această comisie, numită prin ordin de ministru, se mută și lucrează la compania TAROM. Fac o diagnoză a stării companiei — noi știm în linii mari cum stau lucrurile acolo, avem un raport al Curții de Conturi, avem un raport al corpului de control al prim ministrului vizavi de compania TAROM. Această comisie își va desfășura practic activitatea zi de zi la TAROM, procedând la măsuri concrete, zilnice de reorganizare pe paliere mai mici sau mai mari de activități și de eficientizare”, a spus Stroe.

Acesta a precizat că este necesară o restructurare a companiei, trebuie “umblat” la structura de personal, însă nu știe dacă și la numărul de personal.

“Trebuie să umblăm la structura de personal. Repet: la structura de personal. Nu știm dacă vom vorbi și de numărul de personal. Dar vreau să vă spun că o companie aeriană românească a transportat anul trecut peste 6 milioane de pasageri și are în Compartimentul economico-financiar 28 de oameni. TAROM a avut 150, dar TAROM a transportat doar 2 milioane de cetățeni și are în această structură economico-financiară 100 de salariați și nu de mult avea 150. Deci, trebuie să procedăm de urgență la o restructurare a companiei, astfel încât să asigurăm lucrul timp de 24 de ore de exemplu a serviciilor tehnice, pentru că serviciile tehnice trebuie să asigure mentenanță și să facă reparații timp de 24 de ore nu numai la aeronavele TAROM, ci și la alte aeronave care aterizează pe Aeroportul Otopeni și să facă venituri proprii. În prezent nu se întâmplă așa. Și, de asemenea, tot personalul companiei să fie într-un barem rezonabil corect de salariați, care să permită funcționarea, dar fără să fie exagerări de personal”, a explicat ministrul Transporturilor.

De asemenea, șeful de la Transporturi a atras atenția asupra consumului de piese și materiale care este enorm la TAROM, dar și în ceea ce privește costurile suplimentare pe care le generează multe agenții ale operatorului național aerian existente în străinătate care nu-și mai au rostul.

“Trebuie să fim atenți la consumul de piese și materiale care este enorm la TAROM și facem o analiză — nu se justifică. Trebuie să fim atenți la consumuri în general, pe care le înregistrează această companie, la costurile suplimentare pe care le generează multe agenții ale TAROM în străinătate, care nu-și mai au rostul. Singurul criteriu care va sta la baza deciziei va fi criteriul de rentabilitate. Nu există criterii de altă natură. Doar criteriul de rentabilitate, criteriu fără culoare politică”, a subliniat Stroe.

Acesta a precizat că trebuie elaborată o strategie pentru TAROM, pentru a vedea dacă se lansează rute de lung curier, cum ar fi către China.

“În paralel, trebuie să elaborăm o strategie pentru TAROM, timpul este foarte scurt pentru TAROM, care să ne spună clar ce avem de gând cu TAROM-ul pe mediu curier, dacă lansăm lung curierul, o colaborare cu alte companii, de exemplu cum ar fi Xiamen Airlines din China, care vrea să efectueze curse directe Beijing — București și au nevoie de mentenanță tehnică. Ei folosesc nave Airbus pe care și noi le putem repara. Această linie este de mare importanță pentru noi, este o rută foarte circulată și putem să facem aceste revizii ale acestor aeronave pe care le cunoaștem, suntem acreditați să le reparăm, avem acceptul companiei Airbus și putem să facem venituri”, a adăugat Felix Stroe.

Oficialul MT a spus că evoluția companiei TAROM este urmărită de premierul Mihai Tudose, care a cerut luarea de măsuri pentru salvarea acesteia.

“Evoluția acestei companii este urmărită personal de către premier, care ne-a cerut să luăm toate măsurile pentru salvarea ei. Toate măsurile legale, evident”, a subliniat el.

În altă ordine de idei, ministrul Transporturilor a dat asigurări că vor continua investițiile la Aeroportul Otopeni.

“Ne preocupăm în continuare să dezvoltăm aeroportul Otopeni, care este o sursă importantă de venituri și o vom face și în 2018”, a afirmat acesta.