Press "Enter" to skip to content

Situația românilor din Ucraina, Tomac cere acțiuni concrete din partea Guvernului

APDA, 26 februarie 2018 – Partidul Mişcarea Populară condamnă cu fermitate tentativele de incediere a unor instituţii de învăţământ cu predare în limba română din regiunea Cernăuţi, apreciind că declaraţiile oficialilor ucrainieni cu privire la planificarea de către serviciile de informaţii ruseşti a aruncării în aer de şcoli româneşti în Bucovina sunt de o gravitate fără precedent.

Prin vocea preşedintelui executiv Eugen Tomac, „PMP cere prim-ministrului Viorica Dăncilă să îşi asume de urgenţă acţiuni concrete cu privire la situaţia din Ucraina pentru a demonstra că statul român este capabil să fie alături de români, cu atât mai mult atunci când aceştia cad pradă jocurilor pentru delimitarea zonelor strategice de influenţă în regiune”, se arată într-un comunicat de presă.

Deputatul Eugen Tomac crede că forţa unei naţiuni stă în capacitatea acesteia de a-şi proteja cetăţenii, indiferent de contextul istoric şi de interesele de moment ale marilor puteri. „În Anul Centenar, este vital să putem răspunde inteligent oricărei provocări şi încercări de prigonire a românilor, cu atât mai mult cu cât Bucovina a mai fost odată, în istorie, scena unui proces stalinist criminal de deznaţionalizare a românilor. În contextul în care legislația în domeniul învățământului a fost modificată astfel încât școlile românești din statul vecin să fie asimilate este obligația Guvernului să acționeze de urgență”, a explicat liderul deputaților PMP.