Press "Enter" to skip to content

Seria centenară dedicată artei românești debutează la ”Galeria Brâncuși” a Institutului Cultural Român din Londra

APDA, 26 octombrie 2017 – În seara zilei de joi, 26 octombrie, se deschide, în ”Galeria Brâncuși” a Institutului Cultural Român din Londra, o amplă expoziție consacrată maeștrilor artei românești, intitulată ”Going East”/ ”Spre Est”.

Curatoriată de Ioana Ciocan și organizată de Lavacow București cu susținerea Institutului Cultural Român și a Ambasadei României la Londra, aceasta este prima expoziție dintr-o serie retrospectivă aniversară dedicată Centenarului Marii Uniri, pe care ICR Londra, Ambasada României la Londra și partenerii săi o vor derula în 2017 și 2018, pentru a celebra un secol de triumfuri artistice românești.

Pe lângă obiectivele de diplomație culturală, proiectul își propune să contribuie la internaționalizarea industriei creative românești și la stimularea exporturilor culturale în Marea Britanie.

”Going East”, care acoperă perioada postbelică, cuprinde o selecție impresionantă de lucrări de pictură, grafică, litografie, sculptură și obiect, semnate de artiști precum Sabin Bălașa, Horia Bernea, Ion Bițan, Constantin Flondor, Adrian Ghenie, Ion Grigorescu, Gili Mocanu, Jules Perahim, Roman Tolici, Mircea Suciu și Napoleon Tiron.

Expoziția va fi vernisată de către Ioana Ciocan, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Vor rosti cuvinte introductive E.S. dl. Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra și dl. Dorian Branea, directorul ICR Londra.

Ioana Ciocan este curator independent. În 2015-2016, a făcut parte din echipa Curatoriumului care a dezvoltat dosarul de candidatură București 2021 — Capitală Culturală Europeană. A inițiat și coordonat numeroase programe de artă în spațiul public. ține regulat conferințe pe teme legate de artă în spațiul public și politici curatoriale în Europa de Est. Este editor asociat al Revistei ”Arta” și publică la Editura Vellant.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon/

Mircea Maer