Press "Enter" to skip to content

Sergiu Burlacu, candidat PUN la primăria din Bălți: ”Ne dorim cu toţii să trăim într-un oraş modern”

APDA, 26 aprilie 2018 – Sergiu Burlacu are 28 de ani, este licenţiat în economie, specialitatea business şi administrare și locuiește la Bălți, localitate din Rep. Moldova unde va candida pentru funcția de primar, pe listele PUN (Partidul Unității Naționale), partid care îl are ca președinte de onoare pe Traian Băsescu. PUN fiind un partid unionist, Sergiu Burlacu va trebui să îi convingă pe cetățenii orașului că schimbarea aduce bunăstare tuturor.

Iată și alte idei pe care tânărul candidat le are pentru orașul său.

Ce v-a determinat să vă depuneți candidatura pentru primăria din Bălți?

M-a determinat să accept această propunere faptul că locuiesc de 27 de ani în Bălți și nu-mi place să văd cum se degradează orașul, cum bălțenii trăiesc din ce în ce mai prost. Acest lucru m-a făcut să mă implic în această luptă  electorală, pentru că vreau să aduc bălțenilor prosperitate.

Cum au reacționat locuitorii din Bălți la anunțul candidaturii? Candidați în PUN, un partid condus de fostul președinte al României, Traian Băsescu.

Locuitorii oraşului Bălţi sunt oameni cumsecade şi respectă opţiunile politice ale celorlalţi. Fără îndoială că există opinii politice separate dar nu ne-am temut de incidente.

Multe partide care promovează ideea Unionismului menţionează întotdeauna că în Bălţi se vorbeşte mult în limba rusă, dar niciunul dintre aceste partide nu deschide cursuri gratuite în limba română.

Aveţi astfel de planuri sau această idee nu este susţinută de bălţeni?

Un partid politic are, în general, alte obiective dar dacă va exista o astfel de  solicitare, prin intermediul d-lui Traian Băsescu sau a deputaţilor români din cadrul PMP vom face tot ce este necesar ca astfel de cursuri de limba română să fie realizate.

Partidul Unității Naționale nu este doar un partid unionist, ci și o formațiune cu viziuni europene. Bălțenii votează diferit de restul țării, fie la alegerile locale, fie la cele parlamentare. Cum veți reuși să mobilizați electoratul promoscovit să voteze un candidat unionist?

Noi suntem un partid sută la sută românesc și când vorbesc de percepția autentic românesc, vorbesc de Moldova despărțită de Prut. Noi ne propunem să câștigăm neapărat acest scrutin, noi ne propunem, prin intermediul colegilor din România inclusiv, să aducem investiții, fonduri conform unei din ultimele legi promulgate de actualul președinte al României. Administrațiile Publice Locale din România pot face investiții și pot da ajutoare financiare inclusiv în domeniul cultural și în domeniul infrastructural localităților înfrățite, inclusiv din afara actualelor granițe ale României.

Ca formațiune politică nu suntem doar unioniști, noi suntem, în firea noastră, partid european din simplu motiv că suntem coordonați din ambele capitale ale statelor românești, atât din București, de echipa președintelui Băsescu, cât și din Chișinău, unde avem o echipă la fel condusă de Președintele de onoare al Partidului Unității Naționale, Traian Băsescu. El va fi conexiunea prin intermediul căreia noi vom aduce toate resursele necesare, pentru a investi în dezvoltarea municipiului Bălți și pentru a crea un spațiu atractiv pentru investitorii străini.

Bine, uitați de votul etnic. Noi mizăm să convingem inclusiv și minoritățile etnice din Republica Moldova, și vorbesc și de mun. Bălți, din simplu motiv că, în viziunea noastră și în viziunea majorității cetățenilor acestui stat,  guvernanții nu fac nimic altceva decât să-și schimbe măștile și categoric nu împrospătează clasa politică. Noi venim cu ofertă nouă, noi venim cu ofertă de a impune un spirit tânăr, un spirit inovator și reformator pentru toată clasa politica din Republica Moldova.

Sigur, sper ca acest fapt să-i convingă pe reprezentanții minorităților etnice să aleagă nu reprezentanții unui partid care vor specula pe chestiuni geopolitice, dar să voteze un candidat care va aduce dezvoltare, va aduce perspective noi.

Ce vă propuneți pentru primăria din Bălți? 

Noi suntem un partid european și noi propunem dezvoltarea localității după tipul european, și tipul european înseamnă bunăstare, înseamnă perspectivă pentru bălțeni și înseamnă o continuitate în programul propus spre bunăstarea orășenilor. Noi, aducând investiții în localitate, vom crea locuri de muncă cu salarii decente, consider că investitorii străini, cu capacitate investițională majoră, prin negocieri, vor crea locuri de muncă bine plătite.

La noi, la momentul actual, majoritatea bălțenilor lucrează la câteva întreprinderi cu capital străin, care se află într-o zonă economică liberă. Nu știu cât de avantajoasă pentru Republica Moldova este aceasta din punct de vedere financiar, și vorbesc de investiții în bugetul de stat, și nu vorbesc de banii pe care îl primesc oamenii ca salarii, vorbesc de fiscalități și vorbim de contribuții la stat, inclusiv de contribuții la bugetul municipal.

De ce municipiul Bălți nu poate să aducă investitori străini, având un spațiu imens care nu este utilizat, care până acum se încearcă a fi dat în chirie sau încearcă a fi vândut? Și se încearcă a fi vândut din simplu motiv că actualii bălțeni, mâine-poimâne, n-o să devină bălțeni, să mă credeți că o să plece peste hotare. Nu văd sens să investească aici, din simplu motiv că Administrația Publică Locală nu crează condiții necesare pentru ca investitorii autohtoni și cei din străinătate să dorească să investească și să creeze aici locuri de muncă.

Credeţi că bălţenii vor schimbare pentru localitate?

Cu siguranţă, o afirm ca şi eu fiind bălţean, ne dorim cu toţii să trăim într-un oraş modern, care va aduce perspective de dezvoltare a localităţii cât şi a localnicilor.

A.R.