Press "Enter" to skip to content

Senatorul PNL Viorel Badea: ”Oasele strămoșilor noștri sunt în pământul Basarabiei”

Senatorul român de la PNL Viorel Badea este de părerea că Unirea este un proces care nu se va face la dorința unui sau altuia. Totuși, acesta afirmă că cele două state sunt deja unite, iar la unirea georgrafică, oficială – se va lucra.

„Noi avem Unirea în sânge. Singura chestie e că nu o scriem pe garduri. Am trăit cu toții o perioadă a lui „A zice”, acum am ajuns într-o perioadă a lui „A face”. Suntem uniți. Oasele strămoșilor noștri sunt în pământul Basarabiei. Avem aceeași limbă, avem aceleași obiceiuri, suntem parte a aceluiași neam. Că oficial, geografic, formal nu suntem uniți – la asta vom lucra. Unirea nu este punct pentru națiunea noastră, Unirea este un proces întreg. Un proces de acest gen, nu se face numai la dorința nostră”, a spus Badea în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova. 

 Senatorul român spune că este nevoie ca despre beneficile unirii să se vorbească de la om la om, iar pe lângă asta există anumiți actori, pe ambele maluri ale Prutului care trebuiesc convinși, că România este gata să facă este PAS. 

„Sunt mulți actori pe care va trebui să-i convingem că suntem gata să facem acest pas. Unul dintre pilonii unirii, din punctul meu de vedere, este o apropiere mai mare între cetățenii celor două state. Cine umblă prin Basarabia va vedea că sunt încă mulți care vorbesc despre jandarmul român care-i bătea și nimeni nu amintește de soldatul sovietic care-i împușca. Noi va trebui să mergem până acolo ca să le explicăm acestor oameni ce-a fost în istoria trecută. Efortul mare acesta este. Nu este un efort mare să mă urc pe o scenă și să urlu „Unire”, nu este un eform mare să mă bat cu rușii la Bălți ca să arăt că sunt unionist. Un eform mare este să-mi iau desaga în spate și să merg în Cociulia sau în Ekaterinovca, să vorbesc cu oamenii de acolo, să le spun cine sunt eu, să-i ajut să aducă o găleată de apă sau să le cumpăr niște medicamente, să le spun că nu mai e jandarmul acela”, explică Badea. 

Totodată, senatorul a vorbit și despre necesitatea înfrăților dintre localitățile celor două maluri de Prut. „Înfrățirile nu înseamnă numai un beneficiu economic pentru comunitatea locală. Înfrățirile înseamnă reașezarea relațiilor umane între oameni.”

Acesta a mai adaugăt că în cadrul PNL s-a discutat subiectul măririi numărul angajaților ANC, pentru a face față numărului mare de cereri de redobândire a cetățeniei române. 

Nu în ultimul rând, acesta a remarcat marea necesitate de presă românească aici, în R.Moldova. 

Menționăm că, Viorel Badea este candidat PNL la alegerile parlamentare dn România de pe 6 decembrie.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *