Press "Enter" to skip to content

Seminar de arte marţiale şi… pictură: un sensei român din Montreal

APDA, 17 octombrie 2018 – Oricât de surprinzător ar putea părea titlul, ei bine, acesta reflectă exact nu doar pasiunile lui Ioan Opruţ, ci şi evenimentul care le-a reunit ca “o simbioză între artele marţiale şi arta plastică, o explicaţie profundă legată de măiestria artistică, element comun tuturor artelor”, după cum ne-a declarat senseiul român ce conduce echipa Jotaikido şi care, exact acum un an, se întorcea de la Campionatul mondial WKU (World Kicboxing and Karate Union) din Irlanda cu nu mai puţin de… 18 medalii.

Evenimentul de la House of Champions a debutat printr-un seminar deschis tuturor stilurilor de arte marţiale, tuturor nivelurilor şi centurilor, o viziune a senseiului român de la Montreal asupra sistemelor de luptă cu armele tradiţionale : katana (sabia japoneză), boken (sabia de lemn) şi nunchak.

De asemenea, au fost înfăţişate toate inovaţiile şi strategiile specifice Jotaikido şi Kobujutsu, astfel ca practicanţii să poată concura la cele mai înalte competiţii cu arme, ne-a dezvăluit Ioan-senseiul.

Iar referitor la Ioan-artistul plastic, după-amiază au fost expuse o parte din lucrările sale realizate în ultima perioadă, el însuşi explicând diferitele tehnici de desen, gravură şi pictură pe care le foloseşte.

“Martial Art Seminar – Art Exhibit” a luat naştere la invitaţia unuia dintre cei mai proeminenţi discipoli pe care Ioan Opruţ i-a avut în România. Este vorba despre Alin Hălmăgean, campion naţional şi multiplu medaliat în diferite competiţii de arte marţiale. Alin este şi el acum în Canada şi a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi antrenori din Ţara frunzei de arţar, care, împărtăşind arta pe care a deprins-o, i-a susţinut la urcarea pe treptele afirmării pe mai mulţi campioni mondiali atât în Muai Thai cât şi Ia Mix Martial Arts.

CRISTINA SOFRONIE, Montreal