Press "Enter" to skip to content

Secretarul de stat, Ovidiu Iane, vizită în Canada: ”Rolul presei de limba română în diaspora este esențial”

APDA, 19 septembrie 2017 – Educația și mass-media în limbă română sunt priorități pe agenda de lucru a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP).

În acest context, secretarul de stat Ovidiu Iane a efectuat, în perioada 15-18 septembrie a.c., o vizită în Canada, unde oficialul român a avut întâlniri cu reprezentanții mediului asociativ, ai mass-media de limba română, precum și ai clerului românesc.

Astfel, pe data de 15 septembrie, a avut loc o întrevedere la Consulatul General al României din Montreal, unde au fost prezentate în detaliu modalitățile de finanțare nerambursabilă oferite de MRP, precum și modificările aduse cadrului legislativ, respectiv Legea 299/2007 privind sprijinul românilor de pretutindeni, Legea 321/2006 privind regimul finanțărilor nerambursabile, precum și Legea 86/2016 privind înființarea centrelor comunitare, care, odată adoptate, vor permite o accesibilitate mai mare la fondurile guvernamentale, MRP propunând actualizarea actelor normative în vederea racordării acestora la realitățile românilor din afara granițelor.

Agenda a cuprins participarea demnitarului român la activitățile școlii „Junimea Română din Montreal”, unde învăță 180 de elevi români, reiterându-se importanța pe care MRP o acordă păstrării și promovării identității lingvistice românești.

În continuarea vizitei, secretarul de stat a participat la evenimentul „Presa din Diaspora”, organizat de „Asociația Jurnaliștilor Români de Pretutindeni din Montreal” și sprijinit cu finanțare nerambursabilă de către MRP:

„Rolul presei de limba română în diaspora este esențial, mai ales, în ceea ce privește coagularea comunității românești de pretutindeni, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni încurajând asociațiile să își unească dezideratele și să vină cu proiecte mai mari, mai de amploare, care să se deruleze pe perioade îndelungate de timp și care să aibă realmente impact. În egală măsură, susținem presa întrucât ea este unul dintre promotorii păstrării limbii române, fapt care este și obiectiv asumat al MRP”, a evidențiat Ovidiu Iane.

Totodată, în cadrul discuțiilor, delegația ministerului a prezentat reformele propuse prin modificarea Legii 321/2006 privind regimul finanțărilor nerambursabile, care printre altele, vor oferi pentru prima dată posibilitatea de a oferi granturi de finanțare românilor din afara granițelor țării.

Ultima zi a vizitei a cuprins participarea delegației MRP, alături de membri ai comunității românești, la slujba de duminică la Catedrala Ortodoxă Română Sfântul Ioan Botezătorul din Montreal, ministerul încurajând comunitatea să își păstreze tradițiile și să dezvolte legăturile cu țara și în această direcție.

Sursă foto : Arhiva MRP