Press "Enter" to skip to content

Secretar de stat în ministerul diasporei: ”Imobilele confiscate de la mafioți, centre sociale sau de consiliere pentru ”sclavii” români din Italia”

APDA, 27 septembrie 2017 – Imobilele confiscate de autoritățile italiene de la mafioți ar putea fi folosite drept centre sociale sau centre de consiliere pentru victimele de origine română ale traficului de persoane și ale sclaviei moderne, a declarat luni secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Veaceslav Șaramet, transmite Agerpres.

“E foarte important ca în toate aceste lucruri ce țin de afară să avem și suportul autorităților de acolo și trebuie să recunosc că am avut o deschidere foarte mare, atât în Spania, care sunt foarte cooperanți, cât și în Italia, pentru că m-am întâlnit inclusiv cu viceprimarul din Palermo care mi-a zis că oricând vrem noi ei sunt disponibili să ne ofere inclusiv acele (…) imobile confiscate de la Mafie în diferite procese și sunt disponibili să ne ofere inclusiv spațiu pentru diferite centre sociale, pentru diferite centre de consiliere, (…) e și un mesaj cumva pentru ei, cred eu, destul de important”, a spus Șaramet, la evenimentul “Împreună împotriva traficului de persoane”.

El a precizat că s-a aflat în mai multe deplasări pe teren, alături de ministrul Andreea Păstârnac, în Spania, Portugalia, Marea Britanie și în Sicilia — Italia, unde a stat de vorbă atât cu comunitățile de români, cât și cu autoritățile.

“Suntem în procesul de a identifica cum cerem, cum facem ca acest lucru să fie realizat, sper eu ca în viitorul apropiat să se și întâmple și, într-adevăr, e un lucru care ne preocupă la minister și sper eu să fim foarte activi. Ce putem noi să facem cel mai mult, ca și minister, sunt într-adevăr acele campanii de prevenție”, a arătat secretarul de stat.

El a vorbit și de așa-zișii “caporali”, cei care intermediază forța de muncă română în Italia și care beneficiază de sume importante de bani.

“Sunt și acele controale foarte bune, comune, ale Ministerului Afacerilor Interne cu Garda Civilă din Italia, cu cei din Spania și aceste controale, din păcate, aduc la iveală faptul că de foarte multe ori, foarte des, când vorbim de abuzuri, sunt implicați inclusiv cetățeni de-ai noștri în intermedierea acestora și în aducerea cetățenilor din România în țările date. Există și un fenomen foarte interesant în Sicilia, în Italia, ‘inter caporalato’ — există așa numiții ‘caporali’ care intermediază salariile pe care le primesc, contractele pe care le semnează sau nu le semnează lucrătorii și orele de muncă, beneficiile sau cazarea lor și foarte des acești ‘caporali’ sunt și cetățeni români”, a mai declarat Veaceslav Șaramet.