Press "Enter" to skip to content

Sărbătoarea Floriilor în mijlocul credincioșilor români din Roma

APDA, 3 aprilie 2018 – În Duminica Floriilor, la 1 aprilie 2018, ambasadorul României în Italia, George Bologan, a participat, alături de comunitatea greco-catolică din Roma, la slujba religioasă oficiată în biserica San Salvatore alle Coppelle de către preotul paroh Daniel Vereş. Biserica, situată între Pantheon și Piazza Navona, este unul dintre cele mai vechi centre ale spiritualității românești din Italia, a fost loc de întâlnire a membrilor diasporei înainte de 1990, în mare parte formate din cărturari și exponenți ai vieții politice în exil.

Diplomatul român, în mesajul adresat credincioșilor, a subliniat importanța contribuției fiecărui cetățean la construirea conștiinței naționale, a imaginii de țară și a percepției asupra comunității românești. Acesta a îndemnat părinții să insufle copiilor lor dragostea de patrie și curiozitatea față de istoria neamului românesc, care să genereze energia interioară ce stă la baza patriotismului autentic, profund și încadrat în contextul european. Prin cultivarea responsabilității, a onoarei și a demnității, fiecare poate contribui la construirea temeinică a unei Românii mai bune, mai curată și mai puternică, după modelul înaintașilor care s-au implicat uneori cu multe sacrificii pentru idealul național, în urmă cu 100 de ani.

Ambasadorul Bologan a evocat semnificațiile praznicelor din această perioadă a anului, ca momente de bucurie și speranță, reamintind celor prezenți de frumusețea și atmosfera trăirii sărbătorilor în satul românesc, a tradițiilor ce pun în valoare omenia, etica și spiritul neamului oglindit în poezia ”La Paști” a lui George Coșbuc: ”Și cât e de frumos în sat/Creștinii vin tăcuți la vale/Și doi de se-ntâlnesc în cale/Își zic Hristos a Înviat!”.

Andi Rădiu