Press "Enter" to skip to content

Să ne acoperim cu hârtii! O nouă instituție se va bate să rezolve problemele românilor din diaspora

APDA, 3 noiembrie 2017 – La început a fost un mic departament pentru românii de pretutindeni, în cadrul guvernului, condus de un mic secretar de stat, cu un mic buget.

Apoi micul departament a devenit mai mare și a trecut sub controlul Ministerului de Externe. S-a mărit și schema de cadre, pe lângă un secretar de stat a mai apărut un ministru delegat pentru românii de pretutindeni. Acum avem un minister plin cu un ministru plin și doi secretari de stat, cu un buget care promite multe, în primul rând să crească. Birocrația funcționează cu bani mulți.

Ce promisiuni avem? De unde acest Minister ar fi trebuit să simplifice și să centralizeze relația instituțiilor românești cu diaspora, asistăm la o explozie de noi instituții, cu posturile călduțe aferente, care sunt pregătite să muște din buget!

Am fost șocat să descopăr că legea pentru sprijinul diasporei, a cărei modificare a trecut de Senat și acum e pe ultima sută de metri la Cameră, prevede înființarea încă a unei entități flămânde, cu competențe vagi și confuze. Dar care va produce multe hârtii și dosare!

Tehnic, proiectul pentru modificarea și completarea Legii nr.299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni prevede înființarea „Agenției pentru Cercetare, Strategie și Sprijin pentru Diaspora, cu personalitate juridică, în subordinea M.R.P.

Atribuțiile principale ale Agenției, potrivit proiectul, reamintim, trecut de Senat și deja de câteva comisii din Cameră, sunt: a) acordarea asistenței de specialitate cetăţenilor romani care doresc să rămână în statele de reședință;

  1. b) susţinerea organizaţiilor românilor de pretutindeni care contribuie la transferul de know-how și care promovează cooperarea economică, schimburile comerciale, investiţiile sau turismul în România;
  2. c) promovarea bunelor practici pentru relaţionarea autorităţilor locale din România eu comunităţile proprii din diaspora sau pentru cooperarea transfrontalieră eu regiuni sau localităţi eu minorităţi romaneşti;
  3. d) elaborarea de pachete de informaţii și realizarea de campanii de diseminare pentru tematici de interes în rândul diasporei, precum oportunităţile de accesare a finanţării nerambursabile din fonduri europene, naţionale sau facilităţi fiscale pentru demararea de afaceri, investiţii, inclusiv în agricultură, formare profesională, educaţie în România;
  4. e) facilitarea implicării profesioniștilor din diaspora în administraţia centrală sau locală și valorificării în ţară a experienţei profesioniștilor romani din diaspora, în domenii diverse, precum cercetare, investiţii, comerţ, educaţie, agricultura, sănătate, turism, IT, energie, infrastructura;
  5. f) oferirea de asistenta și consiliere pentru facilitarea integrării socio-profesionale în societatea românească a conaţionalilor care doresc să se întoarcă în România;
  6. g) realizarea de studii privind diaspora.

Dacă Agenția va face toate acestea, restul instituțiilor care se bat să rezove problemele diasporei ce mai fac?

Există ambasade și consulate care au atașați pentru comunitate, economici, de muncă, turism și citit în stele, există ministerul pentru românii de pretutindeni, o Instituție numită Edoxiu Hurmuzachi, care se ocupă de multe din cele de mai sus, în curând vor fi înființate Centre comunitare în diaspora, cu directori numiți de la București, există un Consiliu al Românilor de Pretutindeni pe care tot acest proiect de modificare al legii vrea să îl țină în viață artificial și să îl finanțeze, există un departament și la Cotroceni și apoi zeci de instituții care continuă să se facă că muncesc pentru românii din diaspora.

Iată un fragment dintr-o știre de anul acesta, despre primul „Comitet interministerial pentru românii de pretutindeni”: Iată cum colaborează atât de multe instituții la bunăstarea diasporei.

«A avut loc prima reuniune a Comitetului interministerial pentru românii de pretutindeni pe anul 2017, organizat şi coordonat de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). În conformitate cu programul de guvernare au fost prezentate prioritățile ministerului nou înființat în domeniile: educație, religie, mass-media, cultură şi proiectul de strategie națională privind relația cu românii de pretutindeni. De asemenea, a fost analizat un nou demers referitor la actualizarea legislației privind diaspora și s-a discutat despre Consiliul pentru românii de pretutindeni ca nouă formă de relaționare cu românii de peste hotare.

S-au convenit întâlnirile sectoriale pentru lansarea obiectivelor și liniilor de politică privind educația şi comunicarea, organizarea de stagii de pregătire pentru profesori și jurnaliști, lansarea unor platforme de informare a cetățenilor români aflați în Uniunea Europeană privind probleme de ordin social şi economic, programul „Bursa locurilor de muncă” prin care românii din străinătate să poată intra în contact cu oferta locurilor de muncă din România, continuitatea programului de tabere „ARC” dedicat tinerilor români de pretutindeni și alte proiecte comunitare.

Discuțiile au vizat și posibilitatea deschiderii unor noi centre comunitare în conformitate cu reglementările în domeniu, dar şi intensificarea activităților desfășurate de centrele de informare existente. În încheierea primei reuniuni a Comitetului interministerial, ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a mulțumit invitaților pentru participare şi i-a asigurat de colaborarea MRP în orice proiect legat de românii din afara granițelor.

La eveniment au participat: președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat, domnul Viorel-Riceard Badea, președintele Institutului Cultural Român, domnul Radu Boroianu, precum şi reprezentanți din partea ministerelor și instituțiilor culturale, religioase şi de presă din România: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene, Ministerul muncii şi Justiției sociale, Secretariatul de Stat pentru Culte, Secretariatul general al Guvernului, SRI, SIE, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, Academia Română, Biserica Ortodoxă Română, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune.»

În curând, la acest șir nesfârșit de instituții și responsabili se va adăuga Agenția pentru Cercetare, Strategie și Sprijin pentru Diaspora. Simplu și eficient!

Sorin Cehan