Press "Enter" to skip to content

Roxana Elena Föll: «Mi-aș dori ca în România să se schimbe sistemul de învățământ și mass-media din România»

APDA, 22 septembrie 2017 – Roxana Elena Föll locuiește în Germania din 1997, stabilindu-se în această țară la scurtă vreme după ce a terminat facultatea la Iași. Aproape șapte ani a lucrat în concerne mari, în consultanță și vânzări, după care s-a reorientat. “Către o meserie care să fie în concordanță cu sufletul meu – mărturisește Roxana:  Terapia integrală prin muzică, coaching si creativitate. Activitatile mele se extind din domeniul clinic medical, până în instituții educationale – lucrul cu copiii si familiile, și în domeniul creativ de experiență în grupe și workshopuri creative și de dezvoltare personală”.

Roxana Elena Föll are un cabinet personal în München, iar clienții săi sunt atât germani, români, cât și din alte țări.

 “Resursele umane sunt ce este mai valoros într-o țară

 Am întrebat-o și pe Roxana ce și-ar dori să se schimbe în România.

“ Ani intregi am asistat cu toții la distrugerea resurselor economice ale acestei țări, ba chiar și la forme de de-culturalizare, de pierdere a identității, iar în prezent asistăm la disiparea fără precedent în istorie a celei mai valoroase – și poate printre ultimele resurse ale nației românești: resursa umană”, susține Roxana.

Psihoterapeuta e de părere că cel mai mult trebuie investit în oameni, întrucât “resursele umane sunt ce este mai valoros într-o țară”. E nevoie, continuă Roxana Elena  Föll, de un program care să-i motiveze pe români să nu mai părăsească România, să nu mai emigreze.

“Mă întreb, oare ce m-ar ține pe mine să rămân într-o țară? Și nu sunt multe puncte: să fiu valorizată în țara respectivă pentru ceea ce fac, un sistem de drept care să se respecte și să se aplice pentru toți, în egală măsură, un grad înalt de cultură și respect reciproc, plăcerea de a mă identifica cu valorile acelui neam, remuneratia (financiară) pentru munca mea, poate si sistemul de îngrijire social-medicală. Dacă am aduna de la cetățeni un TOP 5 de puncte pentru care ei ar ramane să locuiască în țară, poate am afla urmatorii pași de făcut”, arată Roxana.

Deși mulți au spus că România e bolnavă incurabil, interlocutarea noastră de astăzi crede că nu e totul pierdut: “Ca să fac o paralelă, există mulți pacienți care s-au vindecat de cancere în stadii avansate. Însă acele persoane au facut o schimbare majoră în viața lor, pe toate planurile: mental, spiritual, corporal. Tot așa se poate regenera și România. Consider ca e același lucru, doar la scară mai mare”.

Ce ar trebui să se predea în școli în locul teoremelor complicate la matematică

Roxana Elena  Föll își dorește o reformă adevărată a învățământului, o reformă care să cultive în om capacitatea sa creatoare, iubitoare si inovatoare, nu de „copiere“, învățat pe de rost și performanță analitică ca până acum. O reforma care să trezească pofta de a fi tu însuți. De multe ori mă gândesc la faptul că, în loc de teoreme complicate de matematică, sau de comentarii de învătat pe de rost pentru limba română, copiilor ar trebui să le fie predate descoperirile lui Dumitru Constantin Dulcan, ale lui Bruce Lipton, Deepak Chopra si alții ca ei.. Adesea mă gândesc că cei ce vor aplica aceste lucruri vor ajunge sî se dezvolte cu o viteză inimaginabilă”.

Roxana ar înființa și “școli populare” pentru adulți, cu cursuri de seară pe diverse teme dezvoltare personală, dar și de dobândire a unor aptitudini concrete (croit, grădinărit etc.).

 “Mass media să fie conștientă și responsabilă de efectul ei formator asupra oamenilor”

 Și lista schimbărilor ar continua, mai arată Roxana. Mass-media e următoarea pe listă.

“Îmi doresc transformarea mass media în România. O mass media în care se cultivă pozitivul, respectul, care să formeze cetățenii, să creeze pofta de viață și de a fi mai bun. O mass media care să fie conștientă și responsabilă de efectul ei formator asupra oamenilor”, argumentează Roxana.

Își mai dorește românca stabilită de 20 de ani în Germania și “o implicare a resurselor Bisericii ortodoxe în asemenea programe concrete de salvare a acestei nații cu rădăcini atât de minunate, însă pierdute/ uitate”.

La final, Roxana mărturisește că și-ar dori “o apropiere a tuturor românilor de rădăcinile noastre ancestrale pline de înțelepciune. Să ne identificăm cu aceste forțe străbune care ne vor dărui încredere, persistență, durabilitate!” (S.R.)