Press "Enter" to skip to content

Românii, pe locul trei ca număr de deținuți în închisorile din Franța

APDA, 21 februarie 2018 – Deputatul republican Guillaume Larrivé cere expulzarea deținuților străini pentru a face față suprapopulării carcerale. Există 15.000 de deținuți străini în Franța, conform Ministerului Justiției. Dintre aceștia, românii se situează pe locul trei, după algerieni și marocani, scrie Evenimentul Zilei.

De remarcat, de asemenea, că în statistică se regăsesc alte trei țări europene, dar cu un număr mult mai redus de deținuți: Portugalia, Italia și Spania. Nici o altă țară din Europa de Est nu este reprezentată în această statistică negativă.

În septembrie 2017, deputatul republican Guillaume Larrivé a depus o întrebare scrisă la Adunarea Națională, cerând Ministerului Justiției să îi indice numărul și naționalitatea resortisanților străini, actualmente deținuți în Franța. Răspunsul a venit săptămâna trecută, însoțit de o lungă listă conținând pentru fiecare țara și numărul deținuților aflați în penitenciare.

Informația a fost furnizată în contextul dezbaterilor legate de condițiile de detenție și de necesitatea găsirii unor soluții la suprapopularea din închisori.

În urma informațiilor furnizate de Ministerul Justiției, deputatul Republican a cerut guvernului să definească un plan pentru a face loc în penitenciare și să evalueze pentru fiecare caz în parte posibilitatea de a negocia cu țările de origine acorduri care să permită expulzarea deținuților.

Datele Ministerului Justiției arată că 14.964 de cetățeni străini sunt deținuți în închisorile franceze, dintr-un total de 69.077 de deținuți, la 1 februarie 2017, ceea ce înseamnă 22% din ansamblu.

Între acestea, patru țări cumulează 42 % din ansamblul resortisanților străini. Este vorba despre Algeria (1.954), Maroc (1.895), România (1.496) și Tunisia (1102).

Pe listă regăsim, de asemenea, 15 americani, 157 de chinezi, 63 de germani, 2 japonezi, 18 elvețieni, 10 apatrizi, 43 de persoane a căror naționalitate nu este recunoscută și 23 cu naționalitate necunoscută.