Press "Enter" to skip to content

Românii nu se mai înghesuie la cules căpșuni în Spania

APDA, 12 decembrie 2017 – Românii nu se mai înghesuie la cules căpșuni în Spania. O spune numărul extrem de mici de oameni care s-au prezentat la selecția de 800 de lucrători.

Numărul persoanelor din judeţul Olt interesate să lucreze la cules de căpşuni în Spania şi în alte ţări europene a scăzut de la câteva sute în anii anteriori la câteva zeci în prezent, fapt evidenţiat de înscrierile pentru selecţia a 800 de lucrători la ferme din Spania, potrivit consilierului EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), Elena Ţane.

Ea a precizat luni, pentru AGERPRES, la selecţia pentru 800 de locuri de muncă la cules de căpşuni în Spania, din judeţul Olt s-au înscris 31 de persoane (femei şi cupluri), iar în alte judeţe numărul înscrierilor este şi mai mic.

“Probabil că nu se vor ocupa toate cele 800 de locuri de muncă disponibile. O selecţie a avut loc astăzi (luni 11 decembrie n.r.) la Ploieşti, marţi va fi la Focşani şi miercuri la Craiova. La Ploieşti s-au prezentat 48 de persoane şi toate au fost selectate în vederea angajării. La selecţia din Craiova, probabil vor fi mai multe persoane care vor participa însă nu cred că se vor ocupa toate locurile, deoarece şi în celelalte judeţe din Oltenia numărul aplicanţilor e similar cu cel din Olt sau chiar mai mic”, a spus Elena Ţane.

Reprezentantul AJOFM Olt a menţionat că majoritatea aplicanţilor pentru ocuparea unui loc de muncă în agricultură în străinătate sunt femei cu vârste apropiate de 40 de ani şi prea puţini tineri sub 30 de ani. Consilierul EURES a subliniat că numărul celor interesaţi să lucreze în agricultură în străinătate este în scădere accentuată faţă de anii trecuţi, argumentând că la selecţia din ianuarie 2018 pentru ocuparea a 330 de locuri de muncă la ferme de zmeură din Portugalia, din judeţul Olt sunt deocamdată numai doi aplicanţi.