Press "Enter" to skip to content

Românii din Las Vegas, proiecte pentru sărbătorirea Centenarului României Mari

APDA, 08 mai 2018 – Consulatul General al României la Los Angeles informează că, în perioada 21-22 aprilie 2018, consulul general al României la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu, s-a deplasat la Las Vegas unde i-a întâlnit pe reprezentanții comunității româno-americane ortodoxe, a acordat asistență consulară și avut o întâlnire cu ÎPS. Nicolae Condrea, arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Române pentru Statele Unite ale Americii și Canada și mitropolit al celor două Americi.

Întâlnirea cu comunitatea românească și convorbirile au avut loc a avut loc la Biserica Sf. Mare Mucenic Gheorghe și Sf. Dimitrie cel Nou din Las Vegas, care și-a sărbătorit duminică 22 aprilie 2018 hramul. Consulul general Cosmin Dumitrescu a participat la liturghia celebrată de Înaltpreasfinția Sa Nicolae Condrea împreună cu preotul paroh local, Mihai Bălan.

După liturghie comunitatea românească a adăugat sărbătorii locale și simbolurile Centenarului României Mari. IPS Mitropolit Nicolae a vorbit despre sărbătorirea Anului omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918 în Patriarhia Română și despre contribuția clericilor vremii la Marea Unire.

În cadrul discursului adresat celor prezenți, consulul general al României la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu, a descris câteva elemente ale participării diplomației române la împlinirea actului Unirii și a subliniat importanța ca valorile tradiționale românești și limba română să continue să fie considerate elemente esențiale ale identității românilor din Statele Unite ale Americii.

În discuțiile din cadrul întâlnirii cu prelații și membrii comunității româno-americane, care a urmat solemnităților religioase, consulul general Cosmin Dumitrescu a adresat mulțumiri reprezentanților bisericii, care continuă să facă eforturi susținute pentru păstrarea acestor valori prin intermediul școlilor de duminică și a activităților sociale desfășurate adiacent serviciilor religioase cu tinerii și copiii români. De asemenea, diplomatul român a accentuat importanța simbolică însemnată a contactului între înalții ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și membrii comunităților româno-americane de pe Coasta de Vest a S.U.A.

Împreună cu ÎPS Nicolae Condrea, consulul general al României la Los Angeles, Cosmin Dumitrescu, a stabilit elemente concrete privitoare la proiecte de colaborare pentru organizarea de către Consulatul General al României la Los Angeles, împreună cu comunitățile româno-americane ortodoxe din circumscripția consulară, a unor evenimente relevante pe parcursul anului 2018, pentru marcarea Centenarului Marii Uniri.

Copiii și tinerii din Asociația ROYA și trupa de dans Ciuleandra, îndrumați de domnul Ion Petrincă, au oferit celor prezenți un program artistic de poezie și folclor românesc autentic, foarte apreciat de participanții la eveniment.

Discuțiile cu membrii comunității au inclus, după slujbă, acordarea de asistență consulară prin informarea tuturor celor care au solicitat acest lucru, întâlnirea încheindu-se numai după ce s-a răspuns tuturor solicitărilor adresate.

Andi Rădiu